Tysklands innenriksminister Nancy Faeser sier at alle kinesiske komponenter som er installert i landets 5G-nettverk, er under granskning. Det skjer i forbindelse med at Berlin vurderer sitt forhold til sin største handelspartner Kina.
«Vi må beskytte våre kommunikasjonsnettverk.»
Nancy Faeser til Sonntag.
Faeser sier at Tysklands granskning av Kinas 5G-teknologi, har tre hovedprioriteringer: Identifisere risiko, unngå farer og unngå å gjøre seg avhengig.
Ifølge Reuters, som har snakket med en kilde i regjeringen, har det vært vurdert å forby visse komponenter fra kinesiske selskaper som Huawei og ZTE i telekommunikasjonsnettverkene. Regjeringen bekymrer seg for selskapenes nære bånd til Beijings sikkerhetstjenester, og at fremtidens mobile nettverk kan gi kinesiske spioner og sabotører tilgang til essensiell infrastruktur.
Les også: Montana vil innføre totalforbud mot TikTok
En talsmann for den kinesiske ambassaden i Tyskland sier at granskningen er en del av en årelang vestlig kampanje mot Huawei av anti-kinesiske krefter. Han forsikrer at Huawei håndhever lover og reguleringer i landene de opererer i og understreker at det aldri har vært bevist at Huawei’s utstyr utgjør noen sikkerhetsrisiko.
Talsmannen kaller avgjørelsen om å granske forhastet og sier at Huawei har vært gode på sikkerhet i Tyskland og globalt i over tyve år. Han hevder at ethvert forbud mot kinesisk utstyr i telekommunikasjonsnettverk «bryter økonomiske lover og prinsippet om rettferdig konkurranse». Han mener man bør ha en objektiv og faktisk diskusjon om hvordan risiko i cyberspace kan begrenses.
Vesten kritiske til Kinesisk teknologi
Flere land bekymrer seg for Kinas inntreden i 5G-nettverk rundt om i verden, og vurderer tiltak. Det samme gjelder flere lands reguleringer av TikTok. Om nasjonal sikkerhet er en motivasjon eller et påskudd for å utestenge kinesisk teknologi av andre grunner, er verdt å stille spørsmål ved.
Hva som kommer ut av Tysklands gransking og om det er noe å bekymre seg for, vil bli spennende å se. Finner de snusk kan det påvirke deres forhold til Kina på lengre sikt.
Podcast-host, redaktør og forfatter i Teknokratiet. Bachelor i filosofi og master i dokumentarregi. Regissør og fotograf i Newslab, tidligere journalist i ITavisen.