Perseverance har vært på vei til Mars i 7 måneder og på torsdag kl 21.45 norsk tid lander den endelig på Mars. Om bord på fartøyet er syv vitenskapelige instrumenter hvorav en av de er laget i Norge hos Forsvarets forskningsinstitutt.
Det norske laget ble plukket ut i en konkurranse med ingeniør og vitenskapsfolk fra hele verden
Instrumentene er utviklet i samarbeid med de Norsk Romsenter og de norske bedriftene Comrod, Kongsberg Norspace AS og Inventas. Universitetet i Oslo, Norsk Polarinstitutt og Vestfonna Geophysical har også bidratt vitenskapelig til prosjektet.
– Det er inspirerende å tenke på at norsk teknologi skal brukes på en annen planet. Forskningen på dataene fra radaren vil pågå i årevis, og vil gi oss ny kunnskap om geologien på Mars. Samtidig er instrumentet en del av et mye større bilde.
– John-Mikal Størdal ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Utviklingen av instrumentet er blitt ledet av professor Svein-Erik Hamran.
– Hvis Mars 2020 kan bidra til å bevise at det har vært liv på en annen planet vil det være en av de virkelig store oppdagelsene i menneskets historie.
Mars 2020 er første del av programmet Mars Sample Retur, et samarbeid mellom NASA og ESA.
Preseverance skal også eksperimentere med å utvinne oksygen fra atmosfæren, for å legge til rette for fremtidige Mars-ferder.
– Denne ekspedisjonen er ett av stegene på veien til menneskehetens første bemannede ekspedisjon til en annen planet.
Tidligere NASA-ansatt forklarer
Mark Rober, en tidligere NASA-ansatt har jobbet med blant annet romfartsselskapets forrige Mars-fartøy, Curiosity. Nå er han Youtuber og har laget en film som enkelt forklarer både hva, hvorfor og hvordan Perseverance angriper Mars-ekspedisjonen:
Kilde: NTB
Podcast-host, redaktør og forfatter i Teknokratiet. Bachelor i filosofi og master i dokumentarregi. Regissør og fotograf i Newslab, tidligere journalist i ITavisen.