TEST: Ninja Woodfire Pro XL – ekte grillsmak uten flammer

av Ole Magnus Kinapel
8 minutt(er) lesning

Ninja Woodfire Pro XL er en elektrisk grill med massevis av funksjoner som gjør grillingen enkel og morsom. Dessuten er den muligens verdens første utendørs airfryer.

Sommerens grillsesong er her. Endelig er det tid for å finne frem grilldressen, de raske solbrillene og den bærbare elektriske grillen fra det amerikanske merket Ninja. Jeg har klart meg lenge med kulegrill og gassgrill, men gassgriller er store og tunge, gass må etterfylles, og kullgriller krever at man har grillkull og tennvæske tilgjengelig.

Elektrisk grill derimot, krever bare et strømuttak. Og den nye Ninja Woodfire Pro XL byr på helt nye muligheter innen utendørs matlaging, samtidig som man får røyksmak. En slags røyksmak i alle fall.

Les også: SodaStream Ensõ er den lekreste kullsyremaskinen vi har sett

Pellets

Ninja Woodfire Pro XL veier 12 kilo og er forholdsvis lett å flytte rundt. Den ser fin ut og har et nokså stort dislay som blant annet forteller deg hvor mange grader det er i grillen. Under skjermen er en uttrekkbar hylse med steketermometer som man kobler i og setter i steken. På displayet kan du velge hvor varm du vil at maten skal bli, og når maten har oppnådd den riktige temperaturen, sier grillen ifra.

Ninja Woodfire med deilige grønnsaker.
Visste du at søtpoteten blir perfekt om du steker den til den har en kjernetemperatur på 96 grader?

På siden av grillen er det en liten skuff som man fyller med pellets. Disse antennes slik at røyk siver inn i grillen og gjenskaper miljøet i en ekte grill. Det siver det røyk inn i grillen og ut av grillen, og det lukter i det hele tatt grill, og når man åpner grillen, står røyken rett ut. Og det er jo det store spørsmålet: Klarer en elektrisk grill å gjenskape den autentiske grillsmaken- og følelsen?

Som en ekte grill?

Både ja og nei. Det er noe med ekte flammer som jeg tror man aldri helt vil klare å gjenskape på en elektrisk grill. Ting blir jo rett og slett svidd på en annen måte på en kull- eller gassgrill. Det er også noe sjarmerende over det ukontrollerte ved å grille på gamlemåten, selvom man griller på gass; flammene kan blusse opp om du bruker for mye olje, og maten kan bli småsvidd.

Stekeplaten er lett å gjøre ren. Resten av grillen er en større jobb å vaske.

Man blir heller ikke stående å grille med lokket åpent, slik man kan på en gammeldags grill, ettersom denne baserer seg mye på varm luft. Man løfter for å snu på maten, og lukker igjen.

Med Ninja Woodfire Pro XL er ting med andre ord mer forutsigbart, enn på kull og gass. Og med steketermometeret som følger med, har man muligheten til å virkelig perfeksjonere biffen. Og å grille på denne doningen er moro, jeg har hatt det mye gøy i sommer og laget mange gode middager, og grillfølelsen er absolutt med. Ting blir godt og saftig og stekt som på en grill med røyksmak dersom man bruker pellets.

Pellets mates inn på siden av grillen.

Med i esken følger det med to type pellets. En nøytal og en med ekstra røyksmak. Disse fyller man på i et kammer på siden. Man får kjøpt originale Woodfire-pellets og alle mulige billigere alternativer på nett. Woodfire-pellets fra Ninja koster 300 kroner for en liten pose, og det blir i overkant stivt.

Grillen er både enkel og litt forvirrende. Men etter noen ukers bruk er jeg blitt mer komfortabel med det nye familimedlemmet. Det følger heldigvis med et fint instruksjonshefte som setter en i gang, med massevis av oppskrifter.

Under stekeplaten ligger varmelementene. På dette tidspunktet er grillen godt brukt.

I begynnelsen kan man bruke en del tid på å finne riktig program. Trykker man feil, og vi velge en annen funksjon, må man smøre seg med tålmodighet, da grillen bruker litt tid på å skru seg av. Men når man lærer seg funksjonene går alt glattere.

Grill

Grillens grillfunksjon lar deg velge mellom tre ulike varmegrader og er på mange måter den enkleste funksjonen å komme i gang med. Trykker man inn Woodfire-knappen antennes pellets før grillen begynner å varme seg opp. Grillen gir beskjed når den er klar for mat.

Steketermometer kobler man rett i grillen.

Man er nødt til å sette på en timer, litt irriterende om man bare har lyst til å la den gå til man skrur den av. Man vet jo ikke alltid hvor lenge man vil grille. Noen ganger vil man bare grille og grille. Som på 17. mai for eksempel. Da må man bare utsette timeren når den går ut.

Alternativt kan man bruke steketermometeret som ligger i en skuff under grillen. Da kjører grillen helt til maten har fått den angitte varmen, og gir lyd fra seg når maten må tas ut. Det krever at man følger med, for blir maten stående for lenge, blir den naturligvis overstekt, selvom grillen har skrudd seg av.

Smoker

Med grillens “smoker”-funksjon er woodfire en del av programmet. Her røykes maten på lavere varme over lengre tid. Dette gir mer røyksmak og antenning av pellets er en del av programmet. Ninja Woodfire-pellets får man kjøpt på blant annet Power.no

Grillen har mange funksjoner. Woodfire flavour-knappen starter antenning av pellets for røyk.

Grillen har flere forskjellige forhåndsinnstillinger for gris, kylling, biff for å gjøre det enda enklere. Steketermometeret gjør det enkelt å få kjøttet perfekt stekt.

Saturday Roast

Roast-funksjonenegner seg godt for større kjøttstykker, for eksempel hel kylling som jeg har grillet flere ganger denne sommeren. Da fungerer grillen litt som en varmluftsovn som også på svakere varme, gir en jevn varmebehandling over lengre tid. Med steketermometer blir kjøttet akkurat slik du vil ha det. Du kan også velge å bruke pellets på denne funksjonen. Da bruker grillen litt tid på å antenne pelletsene før den begynner oppvarmingen.

I tillegg til funksjonene Grill, Roast og Smoker, har grillen Airfryer-funksjon, som muligens gjør den til verdens første utendørs-Airfryer.

Forskjellen på de forskjellige modusene kan virke litt subtil, men i airfryer-modus bruker grillen viftene til å lage ekstrem rask sirkulasjon av varm luft, slik at maten på kort tid blir stekt og får en sprø overflate. Poenget er å etterligne frityrsteking uten olje.

Oppvask

På baksiden er en skuff der fettet fra stekingen samler seg. I esken følger det med ekstra aluminiumsbeholdere som man kan velge å bruke for å enkelt kunne servere fettet som saus, og samtidig minimere oppvasken.

Å rengjøre grillen er enkelt om den har stått i vater. Man løfter av grillplaten og vasker den for hånd. Men om man gjør som jeg har gjort av og til, å sette grillen på en ujevn flate, kan fettet finne på å renne ned i varmeelementene. Og der er det ikke like lett å gjøre rent.

Etter en tids bruk er det også dags for å rengjøre oppi toppen av grillen, og da slår det meg at det er mer tungvint å rengjøre denne enn andre griller jeg har brukt. Spesielt om man har høy standard for renhold. Men en grill tåler jo å være litt sotete. Det er sånn det skal være.

Viften i toppen av lokket.

Grillen kan stå ute i alle slags vær, men jeg flytter den likevel inn om natten, eller legger presenning over for at den ikke skal bli gammel og skrall. Den har IPX4-sertifisering, noe som betyr at den skal tåle vannsprut fra alle kanter. Den skal tåle lett regn, og jeg har latt min stå ute noen netter i regnvær, uten at det ser ut til at grillen har tatt skade av det.

I det store og det hele

er jeg svært fornøyd med Ninja Woodfire Pro XL. Den gir en autentisk grillfølelse, samtidig som det er lettere enn noen gang å få kjøttet perfekt stekt. Den er proppet med funksjoner og så snart man får oversiikt over hvordan de ulike modusene fungerer, blir det ordentlig gøy å lage mat.

Grillen er lett å flytte på og tar lite plass i boden. Den er pen og det at den går på strøm, gjør det hele grillingen litt enklere. Så lenge man har tilgang på strøm. Kull og gass, trenger ikke fylles på. Men pellets må man investere i, dersom man ønsker røyk. Steketermometer er et must for alle kjøttspisere og med grillens medfølgende, blir det oversiktlig og enkelt å få riktig kjernetemperatur.

Dobbel hel kylling ble nydelig.

Kammeret under fanger opp fettet, slik at man enkelt kan servere kraften som saus, eller bruke den i en saus. Det får man ikke på kull- og gassgriller. Med airfryer-funksjon er grillen enda mer alsidig.

Likevel foretrekker jeg noen ganger å grille på gamlemåten, med enten kull eller gass. Det er noe med ekte flammer og den gode gamle grillfølelsen som har en egen sjarm. Uansett, det har blitt mange gode middager med Ninja Woodfire Pro XL, og flere skal det bli.

Grillen kommer i to forskjellige størrelser, Ninja Woodfire Electric BBQ Grill & Smoker og Ninja Woodfire PRO XL, og jeg vil anbefale å den største. Mindre blir rett og slett litt for lite. Billigste pris i skrivende stund er 4599 kroner hos Skousen.no.

I tillegg finnes det en variant med Bluetooth som lar deg koble til Ninjas egen app. Det kan muligens gjøre grillingen enda enklere (eller mer knotete), men denne har jeg ikke testet.

Relaterte saker

Legg igjen en kommentar