TEST: Galaxy S25 Ultra nærmer seg perfeksjon. Men fiks dette, Samsung!

av Ole Magnus Kinapel
74 visninger 10 minutt(er) lesning Med et mer firkantet design er S25 Ultra litt mindre og lettere å holde enn S24 Ultra. (Alle foto: Ole Magnus Kinapel)

S25 Ultra er her med ny og kraftigere prosessor, nytt design, nye smarte funksjoner med Google Gemini, 50 MP ultra vidvinkel og videopptak i LOG!

Teknokratiet lever av støtte fra våre lesere. Denne testen inneholder reklame gjennom annonselenker. Kjøper du noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Teknokratiet en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Sistnevnte er den største nyheten for fotonerder som meg, og gir muligheten for semiprofesjonelle filmopptak, rett i mobiltelefonen. Vi har laget en testfilm for Telenor som du ser her:

LOG er her til hele den nye S25-serien, og jeg vil tro funksjonen kommer til S24-serien også. Det er nemlig ingen til at ikke de fjorårets telefoner skulle kunne gjøre det samme, annet enn at Samsung muligens vil selge nye telefoner.

Les også: TEST av Withings ScanWatch Light: Den lekreste smartklokken er analog

Spesifikasjoner:

SpesifikasjonGalaxy S25 UltraGalaxy S25+Galaxy S25
Skjerm6.9″ Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, 2600 nits (peak)6.7″ Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, 2600 nits (peak)6.2″ Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, 2600 nits (peak)
BrikkesettSnapdragon 8 Elite (3 nm), Adreno 830Snapdragon 8 Elite (3 nm), Adreno 830Snapdragon 8 Elite (3 nm), Adreno 830
MinneOpptil 1TB UFS 4.0, 16GB RAMOpptil 512GB UFS 4.0, 12GB RAMOpptil 512GB UFS 4.0, 12GB RAM
KameraHoved: 200 MP f/1.7, OIS
Ultravidvinkel: 50 MP f/1.9
3x zoom: 10 MP f/2.4
5x zoom: 50 MP f/3.4 (periskop)
Selfie: 12 MP f/2.2
Hoved: 50 MP f/1.8, OIS
Telefoto: 10 MP f/2.4, 3x optisk zoom, OIS
Ultravidvinkel: 12 MP f/2.2, 120˚ FOV
Selfie: 12 MP f/2.2
Hoved: 50 MP f/1.8, OIS
Telefoto: 10 MP f/2.4, 3x optisk zoom, OIS
Ultravidvinkel: 12 MP f/2.2, 120˚ FOV
Selfie: 12 MP f/2.2
Video8K@30fps, 4K@60/120fps, 10-bit HDR8K@30fps, 4K@60fps, 10-bit HDR8K@30fps, 4K@60fps, 10-bit HDR
Batteri5000 mAh, 45W hurtiglading, 15W trådløs4900 mAh, 45W hurtiglading, 15W trådløs4000 mAh, 25W hurtiglading, 15W trådløs
ByggematerialeCorning Gorilla Armor 2, Titanium Grade 5 rammeCorning Gorilla Glass Victus 2, Armor Aluminum 2 rammeCorning Gorilla Glass Victus 2, Armor Aluminum 2 ramme
SertifiseringerIP68, Samsung DeX, UWB, Circle to SearchIP68, Samsung DeX, UWB, Circle to SearchIP68, Samsung DeX, UWB, Circle to Search

Norske priser

  • Samsung Galaxy S25 128GB: 11 490,
  • Samsung Galaxy S25 256GB: 12 290,-
  • Samsung Galaxy S25+ 256GB: 14 490,-
  • Samsung Galaxy S25 Ultra 256GB: 17 990,-
  • Samsung Galaxy S25 Ultra 512GB: 19 490,-

Det handler om kunstig intelligens

For Samsung ligger fokuset iår hovedsaklig på kunstig intelligens. Som ifjor, så lanserer Samsung en haug nye smarte funksjoner med Googles store språkmodell Gemini bakt inn i systemet. Holder du inne på-knappen åpner du Gemini og kan føre en samtale med roboten.

S25 Ultra
Skjermen dekker 91 prosent av telefonens overflate.

Google Gemini er tusen ganger mer avansert enn gode gamle Google Assistant og kan gi deg svaret på hva du ser på skjermen og hvordan du tilbereder det. Ser du en deilig materett på Instagam kan du spørre telefonen om å lage en handleliste basert på det den ser, med en oppskrift, og sende det til samboeren din.

Du kan i det hele tatt be telefonen din om alt mulig, også enkelte innstillinger i telefonen kan den endre, selvom vi ble noe skuffet når for eksempel det å skru av roaming, var utenfor Geminis handlingsrom. Den har dessverre ikke full tilgang til telefonens innstillinger.

Foreløpig kan den heller ikke hente opp et bilde i galleriappen, noe vi har blitt lovet i lengre tid. Jeg skulle ønske telefonen for eksempel kunne finne frem “et bilde av meg med en kald øl i hånden fra ifjor sommer”. Men det kommer.

Faktisk skikkelig smart blir ei telefonen før den også kan bestille billetter og ringe pizzasjappa på mine vegne. Da snakker vi KI-agenter, som Samsung allerede hinter om.

Smartere smart-tastatur

Tastaturet i Samsungs nyeste operativsystem One UI 7 er også blitt bedre. Uansett hvilken app du bruker tastaturet i, kan du få hjelp til å skrive tekster, meldinger, notater og beskjeder. Tastaturet kan gjøre om skrivestilen mer formell, eller legge til emojis og hashtags.

Hva med noe litt mer profesjonelt?

I Samsungs internett-app kan du få telefonen til å oppsummere lange artikler til et par konsise punkter. Du kan også få telefonen til å lese opp oppsummeringer av artikler høyt. Og i notater kan du automatisk gjøre om rotete klossete skriblerier til oversiktlige punktlister. Disse verktøyene kommer du faktisk til å bruke.

Nye funksjoner åpner for latskap.

En annen funksjon som tok verden med storm i fjor er «Call assist», som lar deg oversette samtaler til andre språk på direkten. Som vanlig er ikke norsk først i rekken over språk som får støtte. Men funksjonen kan fortsatt være nyttig om du prater med noen på, la oss si fransk. Du slår bare over til engelsk.

Se eksempel på bruk av Call Assist i filmen i toppen av artikkelen.

Kunstig intelligent foto

Samsung har lagt inn flere nye verktøy for bildebehandling med kunstig intelligens. Mest imponerende er kanskje muligheten til å tegne inn enkle skisser i et bilde du har tatt, for så å la telefonen gjøre om strekene til et ferdig bilde laget med generativ kunstig intelligens.

En dårlig UFO-skisse ble til dette flotte fjellbildet. Bilder laget med KI får vannmerke i hjørnet.

Også Tegneassistenten er en morsom app som lar deg gjøre fiks ferdige illustrasjoner ut av enkle skisser.

Vet ikke hva jeg skal bruke det til, men gøy er det.

Du kan naturligvis også fjerne og flytte på ting. Eller fjerne støy i videopptak og forsterke vokaler. Denne funksjonen kom til Pixel-telefonene ifjor og er endelig på plass i Samsungs nye modeller. Noen ganger fungerer funksjonen forbausende bra, andre ganger sliter den litt. Det er ikke helt magi, selvom det noen ganger kan virke sånn.

Det tok ti sekunder å fjerne kokosen.

Penn

Pennen er naturligvis på plass i årets S25 Ultra. Denne er hyperrask og presis som tidligere, men virker nesten enda raskere enn i fjor. Nå er det nærmest umulig å se at det er noen forsinkelse mellom berøring og tegning. Det føles i grunn som å bruke en vanlig penn.

Dessverre har Samsung fjernet Bluetooth i pennen iår, sannsynligvis for å spare penger. Dermed forsvinner “Air Gestures” som lot deg utløse kameraet ved å trykke på penneknappen, eller zoome inn i bilder ved å rotere pennen i luften. Det var en haug med smarte funksjoner bakt inn i pennen som nå er borte. Men ærlig talt, hvor ofte brukte man det egentlig?

Design

I år har S25 Ultra et mer bokseaktig design som jeg liker svært godt. Med skarpere sider er den lettere å holde og skjermen går enda lengre ut i kantene enn tidligere. Dessuten ser den bedre ut. Hele telefonen bittelitt mindre med smalere skjermrammer. Samsung går tilbake til tidligere varianters design, med mer avrundede hjørner på skjermen.

S25 til venstre og S25 Ultra til høyre.

I telefonen sitter et mye større kjølekammer enn tidligere, slik at telefonen ikke skal bli varm, selvom du spiller tunge spill eller klipper film. Og foreløpig har vi ikke merket at den blir varm.

Derimot ble min Samsung Galaxy S25 svært varm igår da jeg ved et uhell lot kameraet ligge og rulle i lommen. Det passet forøvrig godt for jeg var på snøskutertur og var blitt litt frossen. Men S25 Ultra tåler altså tyngre oppgaver bedre enn de mindre modellene, med det utvidede kjølekammeret.

Kraft

Hele den nye serien har fått den nye prosseoren til Qualcomm, Snapdragon 8 Elite Gen 3 som lover

  • 37 prosent kraftigere CPU
  • opptil 40 prosent kraftigere NPU
  • 30 prosent kraftigere GPU

De nye prosessorene er bygget med tre nanometer arkitektur og vi nærmer oss den fysiske grensen for hvor smått ting kan bli. (Termen “3nm” refererer til en spesifikk node i halvlederproduksjon, ikke den faktiske størrelsen på en transistor. Det er mer et markedsføringsbegrep enn en presis måling.)

Med mindre transistorerer ha Qualcomm klart å gjøre den nye brikken mer strømeffektiv, slik at du nå får mer batteritid ut av et like stort batteri. 5000 mAh holder nå til to dagers bruk og vel så det. Telefonen klarer opptil et par timer mer videoavspilling enn i fjor. Og jeg kan bekrefte at batteritiden er svært god. Batteriangst tilhører fortiden med S25 Ultra.

Med 45W kablet lading går det også forholdsvist kjapt å lade opp, selvom Samsung ligger langt etter sine kinesiske konkurrenter på hurtiglading. Kanskje er det et bevisst valg, da hurtiglading kan gå utover batteriets levetid.

Skjermen er stor! Men telefonen er lettere å holde enn S24 Ultra.

Jeg vet ikke. Gjennomsnittet beholder telefonen sin i tre år, før de skifter den ut, og jeg vil ikke tro at tre års bruk er nok til å slite ut moderne batterier, selv med heftig lading. Korriger meg om jeg tar feil.

Fantastisk med LOG, men fiks dette!

Den store nyheten er som vi har hørt videoopptak i 10 bit LOG, til alle de nye modellene. 10 bit LOG er en kodek med mer informasjon i fargene, som i utgangspunktet ser ut som en blass fargeløs film, men som gir deg muligheten til selv å fargekorrigere opptakene slik du selv ønsker, i etterkant.

Legg på farger og effekter rett i galleriappen

Enten du gjør det rett på telefonen eller i et filmredigeringsprogram. LOG lar deg med andre ord gjøre semprofesjonelle opptak som man kan bruke til mer enn bare TikTok.

MEN! Samung! Vær så snill! Legg inn muligheten til å gjøre opptak 25 bilder per sekund (BPS). Slik det er nå har telefonen kun amerikanske BPS-standerer i gode gamle NTSC, for de som husker det: 24, 30, 60, 120 BPS etc.

Skarpt og kantete.

Her i Europa bruker vi 25, 50, 100 BPS, etc. og om man ønsker å bruke opptakene i kombinasjon med andre kamerare får man et problem. Dette burde være verdens minste sak å fikse, koreanerne må bare tenke tanken. Apple har klart det. LOG kommer med andre ord med en hake, ja nærmest en såkalt “deal breaker”.

50 MP ultra vidvinkel

I tillegg er ultra vidvinkelkameraet i S25 Ultra oppgradert fra 12 megapiksler til 50 MP. Det gjør at man nå også kan ta 8K film med ultra vidvinkel. 8K trenger man stort sett aldri, men det fine med så høy oppløsning er at man kan ta ut skarpe stillbilder fra film.

Kanskje man heller filmer familieportrettet og tar ut det beste stillbildet enn å ta ett og ett bilde neste gang. Selvom fordelen med stillbilder naturligvis er at telefonen prosesserer dem som stillbilder. Men du får også HDR i filmopptak. I S25 og S25+ er ultra vidvinkel fortsatt 12 MP.

Ellers er kameraet i S25 Ultra like imponerende som alltid. Det er jo helt ekstremt. Med 200 MP får du vanvittig skarpe bilder i godt lys. Samtidig er periskopobjektivet intet annet enn et spionkamera. Folk blir like sjokkert hver gang jeg demonstrerer dets ekstreme zoom.

Du får vel egentlig ikke en allround bedre kameramobil enn denne, selvom jeg anbefaler å ta en titt på Xiaomi 14 Ultra, dersom du er ute etter et nytt kompaktkamera som også er en telefon.

tl;dr

Den nye S25-serien med Samsung Galaxy S25 Ultra i spissen, er en fantastisk serie. Egentlig er vi i mål, spør du meg, bare Samsung fikser 25 BPS i videoopptak og fortsetter å utvikle telefonens KI slik at Gemini kan gjøre enda mer. Selvom Gemini er svært kapabel føles det litt som en sniktitt på det som er i vente.

Telefonens kamera er fantastisk, det nye designet er langt bedre i mine øyne, og det at pennen mangler Bluetooth er ikke noe stort savn for min del. Selvom det føles unødvendig å fjerne det.

Vil du ha det absolutt beste, er S25 Ultra telefonen for deg. Har du allerede bestemt deg, setter vi pris på om du kjøper den gjennom linken under. Da får Teknokratiet en liten slant, og kan fortsette å levere knallgode anmeldelser helt gratis!

Er du uenig med noe i denne testen? Kommenter gjerne i kommentarfeltet under!

Relaterte saker

1 kommentar

Ole 18/02/2025 - 22:34

Fantastisk telefon!

Svar

Legg igjen en kommentar