OnlyFans-brukere saksøker plattformen for lureri. De har trodd de har kommunisert med modeller, men i realiteten er det ofte byråer som tar seg av innholdsskapernes kommunikasjon.
To tidligere abonnenter på OnlyFans har gått til gruppesøksmål mot plattformen og dens eierselskaper, Fenix Internet, LLC og Fenix International Limited. M. Brunner og J. Fry fra Illinois trodde de kommuniserte direkte med OnlyFans-skapere, mens det i realiteten var profesjonelle byråer eller ansatte som svarte på meldinger.
Noen av innholdsskaperne brukerne trodde de snakket med har over 100 000 abonnenter. Brunner og Fry mener de har blitt lurt siden direktemeldinger og videomeldinger de har mottatt egentlig ikke har kommet fra skaperne de har trodd de har kommunisert med. Det skriver 404media.co
Les også: 23andme konkurs: DNA-sekvenser til 15 millioner mennesker til salgs
Ville ikke betalt
Søksmålet hevder at abonnentene aldri ville ha betalt for tjenesten dersom de hadde vært klar over at de ikke kommuniserte direkte med innholdsskaperne. Fry påpeker i søksmålet at han ble mistenksom da han innså at enkelte innholdsskapere sendte en så stor mengde meldinger og videoer at det ville vært umulig for én enkelt person å håndtere dette alene. Han bemerket også at han mottok selvmotsigende svar, noe han mener indikerer at ulike personer styrte kommunikasjonen.
Det er velkjent at mange OnlyFans-modeller benytter seg av byråer for å håndtere meldinger og administrere kontoene sine, men dette er sjelden opplyst til abonnentene. Flere aktører tilbyr slike tjenester for å maksimere inntektene og effektivisere driften. Likevel mener saksøkerne at praksisen undergraver abonnentenes forventninger og bryter med OnlyFans’ avtalevilkår.
I en tidligere uttalelse til Cosmopolitan har OnlyFans understreket at innholdsskapere står fritt til å samarbeide med tredjeparter, som fotografer, videografer, talentbyråer og managere, men at disse ikke opererer på vegne av OnlyFans og ikke er tilknyttet selskapet direkte.
Juridiske implikasjoner
Dette er ikke første gang OnlyFans møter rettslige utfordringer knyttet til kommunikasjonspraksis. I juli 2024 ble det anlagt et lignende gruppesøksmål av fem abonnenter, hvor det ble hevdet at «chatter-svindel» på plattformen utnytter abonnenters forventninger om personlig kontakt. En dommer har bestemt at denne saken skal opp til rettssak i 2027.
OnlyFans har ikke kommentert det nye søksmålet, men utfallet av saken kan få konsekvenser for hvordan plattformen og lignende tjenester må håndtere kommunikasjon mellom skapere og abonnenter i fremtiden.