Liv vil gå tapt – hundretusenvis mister tilgang til nødnett når 2G-nettet fases ut

Innen 2025 vil både Telia og Telenor fase ut sine 2G-nettverk. I samme prosess vil tusenvis av biler miste tilgang til nødnett.

Mangel på 2G kan føre til betydelig fare

Telia og Telenor begrunner utfasingen av 2G-nettverket med at det meste av moderne teknologi bruker enten 4G eller 5G-nettet. Slik er det derimot ikke med all systemer.

Når 2G-nettet er utfaset ved slutten av 2025 vil tusenvis av biler i Norge miste tilgangen til det europeiske nødsystemet eCall, som har vært obligatorisk i alle nye biler siden 2018.

Dette kan få fatale konsekvenser og føre til at liv går tapt sier Harald Jachwitz Andersen, direktør BIL (Bilimportørenes landsforening), i en uttalelse til Tek.no.

I et uttalelse til Nettavisen sier Andersen at utfasingen vil påvirke 700.000 biler i Norge og de utalandske kjøretøyene som befinner seg her til lands. En utfasing og nedsetting vil føre til at liv går tapt, sier han videre.

Les også: Meta blokkerer lenker til blogginnlegg med hacket informasjon om J.D. Vance

Utfasing burde ikke overraske

Telia og Telenor uttaler at utfasingen har vært planlagt lenge og at den ikke burde komme som noe overraskelse. De planlegger nå en smidig prosess for å forhindre farlige situasjoner.

Les mer
Jay Je Yoon Jung arresteres i Australia.

Utfasingen av 2G-nettet er ikke noe som skjer i bare Norge. Også Danmark og Sverige har lignende planer, men har utsatt utfasingen på ubestemt tid etter reaksjoner. Også i Norge har flere reagert på at konsekvensene av en utfasing ikke blir vurdert grundig nok.

Mandag denne uken har stortingsrepresentant Erlend Larsen (H) sendt skriftlig spørsmål til digitaliserings- og forvaltningsminister, Karianne Tung, der han spør: «Er vi sikre på at nedstengningen av 2G-nettet ikke vil gi utilsiktede ringvirkninger?»

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.