Sonos Ace TEST: En klassiker er født

De etterlengtede Sonos Ace er her! Et par tidløse, gjennomførte hodetelefoner med svært god lyd som glir rett inn som en klassiker blant lydprodukter. Men ingenting er perfekt..

Hodetelefoner fra Sonos er kanskje det mest etterlengtede produktet på lenge. I alle fall for Sonos-fans. Selskapet er kjent for kvalitet og forventningene var ikke lave da selskapet viste frem sine nye hodetelefoner i København i mai. Nå har vi fått teste hodetelefonene som stort sett svarer til det fantastiske førsteinntrykket.

Hodetelefonene har et minimalistisk elegant design.

Det ytre

La oss ta det første man ser først: Sonos Ace er et par tidløse, lekre og minimalistiske hodetelefoner som man med det samme blir litt forelsket i.

Med matt overflate, blank Sonos-logo og en gjeng knapper med varierende utforming appellerer disse til sansene. I videoen under pakker vi ut hodetelefonene:

Sonos Ace har kanskje ikke et klassisk utseende som Sennheiser Momentum 3 eller Beyerdynamic DT 770 Pro, som på mange måter er mer 80-talls.

Istedet er de, i likhet med AirPods Max, minimalistiske og rene i utformingen, med knapper som gir følelse av kvalitet.

Om det ikke var for at tekbransjen årlig lanserer nye varianter av samme produkter med mikroskopiske forbedringer, kunne jeg godt se for meg at disse kunne bli vintage en dag.

På høyre klokke sitter to knapper. Hver side har fire mikrofoner.

Det er tre knapper på Sonos Ace, hvor den ene kan skyves opp og ned for volum, og trykkes inn for spill/pause.

En annen rund knapp som bytter mellom aktiv støykansellering og bevisst-modus (som Sonos kaller gjennomlyttingen). En tredje knapp på den andre klokken skrur hodetelefonene av og på.

Bøylen på hodetelefonene har en fin treghet og vrir seg helt ut til den ene siden, mens de stopper i vinkel andre veien. Men jeg opplever at hodetelefonene vrir seg utover når jeg har de rundt nakken.

Derfor kan de bli litt ubehagelige å ha rundt halsen. Akkurat det er litt irriterende. Bøylen er utviklet med tanke på å unngå at hår fester seg i klemma.

Putene på hver klokke kan tas av og byttes om de skulle bli slitt. De sitter fast med magnet og smetter pent på plass.

Det er lett å ta av putene for å rense eller skifte.

Det viktigste: Lyd

Lyden er svært god. To 40 millimeter store spesialdesignede drivere gir både realistiske diskanter og rungende bass. Bassen er kanskje der Ace skinne aller mest, men det er masse detaljer i hele lydbildet som nærmest høres ut som en konsertsal.

Man blir nærmest litt overrasket over hvor behagelig og ekte lyden høres ut.

Slapper litt av i gresset med en hel konsertsal inne i hodet.

Jeg har testet lyden i Sonos Ace opp mot et par hodetelefoner vi har inne til test, som fortsatt er under sperrefrist.

Dette er hodetelefoner for referanselytting som skal låte mest mulig som utgangspunktet. Sammenlignet med disse er Sonos Ace ganske basstunge. Lyden virker også mer separert med større stereofølelse.

Lyden høres på mange måter bedre ut. Mindre skarp, diskanten er mye svakere, det er mer bass, ganske farget med Sonos signaturlyd, mer forbrukervennlig og mer modelert. Sannsynligvis bedre for ørene enn pur referanselyd. Jeg tror ingen kommer til å bli skuffet over lyden i disse.

Med Dolby Atmos får du surround og tapsfri lyd. Med Dolby Head Tracking festes lyden til TVen slik at lyden kommer fra samme sted når du dreier på hodet.

(Første gang vi prøvde retningsbestemt lyd var med Jabra Elite 10 som også lar deg bruke funksjonen når du hører på musikk.)

Hodetelefonene holder i 30 timer med støykansellering på. Og hurtiglading i tre minutter gir tre timer lytting. Det er veldig bra. Jeg har enda ikke ladet hodetelefonene. De bare varer og varer.

Bevisst-modus

Du kan stole på Sonos når de sier at de har jobbet med å justere lyden for klar og tydelig dialog i podcaster, lydbøker og telefonsamtaler. Det er dessuten svært komfortabelt å ta en telefon med disse.

Hodetelefonene oser av kvalitet.

Lyden er skarp og god, samtidig som ens egen stemme høres naturlig ut. Sonos Ace gjengir omverdenens lyd på en svært god og behagelig måte. Man hører at man har på seg hodetelefoner, men det er ikke til sjenanse.

Noen ganger trekker hodetelefonene frem enkelte lyder mer enn andre. For eksempel synes jeg smattelyder og andre skarpe lyder kommer bedre frem enn lyder i andre deler av spekteret.

De kan også enkelte ganger plutselig oppjustere en lyd fra noe som foregår på avstand unaturlig høyt. Her snakker vi presisjonslytting altså og det er ikke noe problem i det hele tatt, kun en observasjon.

Uten pute.

Sonos har også klart å minske bakgrunnsstøyen til et minimum i bevisst-modus. Kort sagt er gjennomlyttingen i Sonos Ace sannsynligvis den beste jeg har vært borti.

Støykansellering

Dessverre er det ikke mulig å skru av både bevisst-modus og aktiv støykansellering (ANC) uten å åpne appen. Det hadde av og til vært å foretrekke da ANC kan gi litt dottelignende følelse i øret i lengden.

Når det er sagt er støykanselleringen helt prima. Det blir virkelig stille. Åtte mikrofoner lytter til omverdenen og sørger for å fase ut lyden slik at du ikke hører en døyt.

Les mer

Om det blåser på klokkene hører du det, enten du har støykansellering eller bevissthets-modus aktivert. Men det er slett ikke ille.

Mellom øreklokkene ligger et lite etui i etuiet. Dette er til ladekabel og USB-C til 3,5mm jack-kabel.

De samme mikrofonene sørger for at stemmen din låter bra når du snakker i telefonen. Jeg har bare fått gode tilbakemeldinger på at lyden høres bra ut når jeg prater. Selv når det bråker litt rundt meg.

Hodetelefonene skiller dessuten ut stemmen min og demper andre lyder, men man hører likevel hva som skjer. Og det er greit.

Det eneste problemet med støykanselleringen i Sonos Ace er at jeg etter en tids bruk får dotter i ørene. Og det kan være litt ubehagelig.

Dolby Head Tracking og Sonos Arc

Sonos ess i ermet, funksjonen som skiller Ace fra andre hodetelefoner og som gjør dem til en naturlig del av Sonos-universet, er muligheten til sammenkobling med Sonos lydplanker.

Har du en Sonos Arc kan du koble til hodetelefonene slik at du vet å bare trykke på en knapp, flytter lyden fra lydplanken til Ace.

Sonos Ace fungerer kun til Arc ved lansering, men vil også fungere med Beam. Vi prøvde funksjonen i København og der fungerte det svært sømløst og godt.

Lyden låter svært romlig og med Dolby Head Tracking følger lyden lydkilden, slik at når du snur på hodet sitter lyden «fast» i TVen. Vi har ikke en Arc for hånden for øyeblikket, men kommer tilbake med grundig test av tjenesten.

Etui

Hodetelefonene kommer i et lekkert rundt etui et stofflig materiale. Det er ikke det minste etuiet jeg har sett, men heller ikke det største. Det er tar litt plass, men er temmelig flatt.

Ace ligger i et pent rundt etui i stoff.

tl;dr

Om du er villig til å betale litt ekstra for et pas gjennomførte, stilrene og gode hodetelefoner, er Sonos Ace et par fantastiske hodetelefoner. Men om du ikke allerede er investert i Sonos’ økosystem finnes det mange andre gode hodetelefoner til en langt billigere penge.

Støykanselleringen er svært bra og lyden er svært god. Det irriterer meg litt at klokkene vrir på seg så lett. Og jeg skulle gjerne hatt muligheten til å skru av både støykansellering og omverdenlyd uten å åpne appen. Men dette er småting. Alt-i-alt er jeg svært fornøyd med Sonos Ace.

Vi kommer tilbake med en test av Ace opp mot Arc!

Pros

Svært god lyd

Elegant ytre

Prima støykansellering og bevissthets-modus

Topp batteritid og hurtiglading

Cons

Klokkene vrir seg når man har de rundt halsen

Stiv pris!

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.