Debatten raser om atomkraft er en mulig løsning på framtidens energibehov. Forskere er samtidig stadig nærmere målet om å bygge en atomreaktor på månen.
Nytt liv i gammel drøm
Det var i 2008 NASA annonserte at de ville bygge en atomreaktor på månen. Da som nå skal reaktoranlegget etter planen gi strøm til den framtidige NASA-basen som skal bygges der.
NASA hadde opprinnelig mål om å ha reaktoren klar til 2020. Det målet ble ikke nådd, men skal vi tro britiske myndigheter har teknologien aldri vært nærmere.
Det er Rolls Royce Holdings (ikke bilprodusenten, red. amn.) som nå får i oppdrag å videreutvikle en atom-minireaktor. Det britiske romfartsbyrået (UK Space Agency) har gitt over tretti millioner kroner til prosjektet.
Om alt går slik UKSA håper vil den første reaktoren være klar til 2029.
«Solkraft kan virke som et mer åpenbart valg, men månens rotasjon gjør at to uker med sol følges av to uker med mørke – ikke ideelt.»
Dhara Patel, romekspert ved National Space Centre i Leicester
Les også: Samsung bygger prosessorfabrikk til 25 milliarder dollar
Artemis III
Annonseringen om investeringer i en atomreaktor for bruk på månen kommer samtidig med NASAs stadig hint om at en ny æra i romfart er på vei.
Den lenge planlagte romferden Artemis III vil skje i desember 2025, og NASA viser derfor fram alt de kan for å skape entusiasme. Nye romdrakter har blitt presentert og romfartsorganisasjonen vil sende en kvinne til månen allerede i 2024.
Kombinert med den nye atomreaktor-teknologien Rolls Roys utvikler kan det hende at mennesker vil kunne oppholde seg lengre på månen. Det baner igjen vei for utvikling og innovasjon, og ikke minst et nytt kapittel i oppdagelsen av verdensrommet.
Atomkraften vil kanskje bli det som hjelper til når nok et stort skritt skal tas for menneskeheten.
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Er spaltist i Subjekt og har skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.