Norske Omaken Sports med gaminggründer og Youtuber Joachim «Noobwork» Haraldsen i spissen, kjøper danske Heroic – et av verdens beste CS-lag, og blir med det den første nordiske e-sportkjempen.
I tillegg har Joachim & Co klart å hente inn 150 millioner kroner i ny kapital fra investorer.
– Det hadde vært veldig synd om Norge gikk glipp av verdens største populærkultur.
– Joachim «Noobwork» Haraldsen
Målet er å bli nordens ledende organisasjon innen e-sport og for alvor etablere gaming som en sportsgren i Norge.
Noobwork setter Norge på det internasjonale e-sport-kartet
Haraldsen eller «Noobwork», spillaliaset Joachim skulle bli kjent som, som han tok etter å ha fått ros for å «work’e those noobs», sier at han har ambisjoner om at Omaken sports skal bli en av de neste verdensledende organisasjonene.
For Joachim sier det seg selv at det er viktig at Norge henger med i bransjen som snart har like mange seere som Superbowl i USA.
De største organisasjonene i verden verdsettes til flere milliarder norske kroner, men her til lands har e-sport lenge ligget bak.
– 9 av 10 barn mellom 9 og 18 år spiller hver dag. Det er viktig at de har gode rammer rundt seg, så Nå støper vi rammene. Sverige, Finland og Danmark raser fra oss. Derfor er det viktig å være frempå.
Joachim sitter på Omakens kontorer på Aker brygge når vi møter han på Teams tirsdag formiddag.
«Omaken» var det Joachim kalte seg selv da han var liten. Nå er Omaken sports en av de største e-sport-organisasjonene i Norden.
– Nå satser vi på bredde og bygger et nordisk «power house». Vi har hovedkvarter i Oslo og ser etter talenter fra alle de nordiske landene. I tillegg ser vi etter muligheter for samarbeid både lokalt og i de fire landene. Vi leter etter folk som har lyst til å være med å bygge en verdensledende organisasjon.
Joachim forteller at det har vært en lang prosess. Selve Omaken Sports ble startet for ett år siden og var et ambisiøst prosjekt.
«Fra starten av var jeg åpen om at dette kan gå begge veier. Enten får vi det til, eller så funker det ikke. Men skulle det treffe kunne det virkelig ta fart.»
Joachim har brukt det siste året på å lære seg hvordan man henter kapital fra investorer
– Det gjelder å bygge et solid case og tenke på hva som skal til for at selskapet skal oppleves interessant. I tillegg må man ha et godt team så man kan agere på muligheter som byr seg. Det er viktig med gode eksterne partnere og inngang gjennom spillutviklere. Alt er viktig: Gode finansielle rådgivere, bankpartnere, partnere, advokater og rekrutteringsbyårer. Har man alt på plass kan organisasjonen bevege seg raskt. Sist jeg var på besøk hos deg i Teknokratiet sto jeg midt oppi forhandlingene.
Joachim «Noobwork» Haraldsen gjestet Teknokratiet i oktober. Historien om hvordan Joachim ble en av Norges største spillere kan du høre her:
Er dere nordens største nå?
– Om ikke Nordens største største så er vi i alle fall blant de største», sier Joachim og smiler. – Vi er i alle fall på topp 3. Det blir spennende å se hvordan det går i VM i CS:GO som begynner om to dager. Det blir nervepirrende.
Joachim refererer til IEM Katowice som begynner om to dager. Der er Heroic rangert som best.
«Heroic er et av verdens beste CS-lag. vi har kjøpt laget og kommer til å plassere PUBG- og Sim-racing-laget vårt under Heroic. På den måten bygger vi Heroic videre som plattform og som «multi-game»-organisasjon og nordisk «power house».»
Omaken blir investeringsselskapet. Heroic blir merkevaren.
– Heroic ble opprettet i 2016 og har siden det prestert godt. De har alltid ligget på topp 20, men etter endringer i 2020 ble Heroic et av verdens beste lag. Siden det har de ligget på topp 5.
Henter dere på sikt inn nye aktører til lagene?
– Heroic har noen av verdens beste utøvere så der gjør vi ikke noe med lagoppsettet. Det samme gjelder PUBG-laget som også er et av verdens beste. I nye spill ønsker vi derimot å rekruttere spillere organisk. Vi skal sette sammen nye lag og kommer også til å rekruttere influencere, strømmere og innholdsskapere for å få Heroic ut på markedet og for å levere innhold til fanskaren.
Vil du si at du er med på å gjøre Norge mer gaming-orientert?
– Nå får et av verdens største CS-lag hjemby i Oslo, så det vil jeg absolutt si.
Les mer– Etterhvert kommer vi til å etablere akademi-lag som vil delta i de nasjonale ligaene og som kan rekruttere spillere oppover i divisjonene. Du kan se på de som at lagene våre er i «Champions League», og så vil vi rekruttere fra divisjonene under og oppfostre talent. For det er masse talent i Norge. Vi kommer til å se mot Telia-ligaen og etablere akademisatsing der.
Selv om Omaken sports og Heroic har hovedkvarter i Oslo ser ikke Joachim noen vits i å flytte spillerne til hovedstaden.
– Heroic har prestert godt lenge, det er ingen vits å endre noe på det. Man ønsker ikke å flytte menneskene fra sitt sosiale nettverk, det kan ha sportslig negativ virkning. Men vi ønsker å bygge et større og bedre support-team rundt laget. Sånn at alle utøverne har verktøykassen de trenger til å prestere godt over tid.
– Vi har et bootcamp-område her på kontorene så med en gang coronarestriksjonene letter inviterer vi laget til Norge for team-building og sightseeing.
Heroic består av lagleder Casper Møller (cadiaN) på 25 år, Johannes Borup (b0RUP), René Madsen (TeSeS), Nikolaj Kristiensen (niko) og yngstemann Marti Lund (stavn) på 18 år.
Joachim «Noobwork» Haraldsen er CEO i selskapet, mens Erik Askred, som var tidligere CEO for Heroic og som har bygget opp laget blir Chief Gaming Officer.
Under Erik jobber trenere og coacher innenfor hver spillgren.
Kommer dere til å utvide til flere spillgrener?
– Ja, vi vil øke med noen spill i år. I løpet av tre til fire år ønsker vi å representere ti forskjellige spill. Klarer vi det er vi på størrelse med Team Liquid og Cloud9.
Hvordan tjener man egentlig penger på gaming?
– Nå tilbyr vi Heroic til kommersielle aktører. Vi ønsker å få med de beste merkevarene som har lyst til å være med på reisen og vise at de støtter spillkulturen. Og så får vi inntekter fra ligaene, andeler fra ting som blir solgt i spillene. Nå kan man for eksempel kjøpe Heroic-stickers i Counter-Strike. Det og partnerships blir de viktigste inntektskildene. Prispengene tar vi ingen stor andel av, de er det mye hyggeligere at utøverne får.
Om to dager begynner IEM Katowice. Der er Heroic rangert som best. Som Joachim sier blir det nervepirrende. Det å være best letter ikke akkurat på presset.
Oversikt over turneringen finner du på HLTV.
Podcast-host, redaktør og forfatter i Teknokratiet. Bachelor i filosofi og master i dokumentarregi. Regissør og fotograf i Newslab, tidligere journalist i ITavisen.