Innhold
Samsung Galaxy A56 er telefonen for deg som spiller, ser film, konsumerer innhold, og som ønsker en stor og rask telefon, som ikke koster skjorta.
Samsung A55 har lenge vært en av våre mest leste tester på teknokratiet.no. Markedet for billigere telefoner er nemlig større enn flaggskipsegmentet, i alle fall om man måler i antall solgte enheter. A55 solgte bedre enn S24 i fjor, og i toppen av mest solgte Samsung-telefoner kunne vi finne den enda billigere Samsung Galaxy A15.
Samsung Galaxy A56 er neste generasjon av den populære telefonen. I samme serie finner vi den noe billigere A36, som ved første øyekast er nærmest identisk, men som faktisk er bittelitt større, samtidig som den har en litt svakere Qualcomm-prosessor istedet for Samsungs egenproduserte Exynoss-prosessor. Det er også flere forskjeller som vi skal se.
Les også: Withings Sleep Analyzer: Søvnmåleren for deg som foretrekker å sove naken

Spesifikasjoner:
- 6,7″ Super AMOLED, 120 Hz, HDR10+, 1900 nits peak
- Exynos 1580 (4 nm), Android 15, One UI 7, 6 OS-oppdateringer
- 128/256 GB lagring, opptil 12 GB RAM, UFS 3.1
- 50 MP hovedkamera (OIS) + 12 MP ultravid + 5 MP makro
- 12 MP frontkamera, 4K-video begge veier
- 5000 mAh batteri, 45W lading (100 % på 68 min)
- Fingeravtrykk under skjerm, stereohøyttalere
- IP67-sertifisering, Gorilla Glass Victus+
- 5G, Wi-Fi 6, eSIM-støtte
Førsteinntrykk
Samsung Galaxy A56 er litt høyere og bredere enn A55, men er blitt litt tynnere. Den er også lettere enn forgjengeren og med større overflate, har Samsung klemt inn et større skjermpanel. Nå er AMOLED-skjermen på 6,7 tommer, og man må ikke lure på om dette er en stor telefon, den er i alle fall for stor for meg. Disse telefonene er laget for å gi deg best mulig innholdskonsum for pengene. Derfor tror jeg Ax-serien til Samsung lenge har vært et populært valg blant unge spillere.
Sammenlignet med A36 er A56 bittelitt mindre. A36 er syv millimeter høyere og syv millimeter bredere, noe du kan kjenne med fingrene om du legger de inntil hverandre. Begge telefoner og i tillegg lillebror A26, har store og flotte skjermer på 6,7″.
Ytelse
Telefonen er rask og fin og Exynos 1580-prosessoren scorer opptil 25 prosent høyere i ytelsestester enn fjorårets modell. I vår ytelsestest med Geekbench 6 får telefonen en poengscore på 1360 på enkeltkjerne og 3894 på flerkjerneytelse.
Selvom dette er bra for en budsjetttelefon er det ikke så imponerende sammenlignet med Galaxy S25 som scorer 2988 på enkeltkjerneytelse og 9410 på multikjerne i våre tester. Men flaggskipene til både Samsung, Apple og røkla er blitt litt for kraftige for sine egne bruksområder. Man får stort sett aldri utnyttet prosessorenes fulle potensiale. A56 virker superrask selvom den har en enklere prosessor.
Telefonen kjører spillene vi har testet silkeglatt og blir heller ikke nevneverdig varm. Det gjør telefonen egnet for unge gamers som kanskje må trygle foreldrene om ny underhldningsmaskin. Da hjelper det at den ikke koster skjorta.
Kamera
Både A56 og A36 har ramme i aluminium og ser veldig like ut. På baksiden sitter en trekamera-modul, ultra vidvinkel, vidvinkel og makrokamera. Selve kameramodulene er litt forskjellige på A36 og A56. Kameraene er de samme i de to, bortsett fra ultra vidvinkel. A56 har 12 megapiksler ultra vidvinkel, mens A36 stopper på 8 MP.
Og ultra vidvinkelkameraet i A56 er kanskje det kameraet som stikker seg mest ut. Med 0,5X zoom tar kameraet inn hele 123 grader. Og det merkes, for eksempel i sammenligning med S25 som «bare» tar inn 120 grader. De ekstra tre gradene blir tydelige, for bildene som kommer ut av denne er ekstremt vide.


Når det gjelder hovedkameraet, synes jeg også dette tar fine bilder, men utkantene av bildene, har en tendens til å bli noe uskarpe. Bare se på disse to steinbildene. Jeg forsøkte flere ganger, men bildene ble alltid uskarpe i kantene når jeg fotograferte med standard vidvinkel. Løsningen ble å zoome inn til 2x, og gå litt lenger vekk.


Kameraene er de samme som ifjor. Derfor kan du ta en titt på vår test av A55 for et inntrykk av kameraet også i A56. Det vil si, A56 har samme kamerasystem som A55, bortsett fra frontkameraet som tidligere var på 32 MP. Nå er dette på 12 MP – en oppgradering, selvom det er en reduksjon i antall piksler. Selfie-kamera er viktig for folk, og dette kameraet er skarpt og fint, og tar fine bilder. Man kan velge mellom naturlig og varm fargetone som gjør norsk vinterhud litt mer levende.



De to telefonene har like store skjermer med 120 Hz oppdateringsfrekvens. Det vil si, opptil 120 Hz oppdateringsfrekvens, dersom det er nødvendig og maskinvaren tillater det. Telefonen skrur ned oppdateringsfrekvensen for å spare batteri, og i heftige spill, kan det hende telefonen ikk oppnår like høye frekvenser.

120 Hz oppdateringsfrekvens er etterhvert blitt standarden i Android-telefoner. Til sammenligning er det bare de aller dyreste Apple-telefonene som har 120 Hz.
Fingeravtrykkleseren i Samsung-telefoner er stort sett rask og fin, men krever at du lar fingeren ligge et halvt sekund på sensoren. Den sitter som vanlig i skjermen, men på A56 sitter litt underlig lavt, slik at det føles litt unaturlig å legge fingeren der. Men det vender man seg til.
Samme fingeravtrykkleser finner man i A36. De to telefonene er i det hele tatt svært like. Den viktigste forskjellen på Samsung Galaxy A56 og Samsung Galaxy A36 er pris og prosessorytelse. Dessverre kommer ingen av telefonen kommer med støtte for SD-kort.

Også batteritiden på A56 er god, selvom den er dårligere enn ifjor. Batteriet er det samme, men en hakket mer strømtørst prosessor og større skjerm, gjør at A56 trenger litt mer juice enn A55. Telefonen skal klare 12 timer og 8 minutter med aktiv bruk, og 5 timer og 52 minutter spilling, ifølge GSM Arena.
Telefonen har dessuten flere av Samsungs nye KI-funksjoner installert, og kommer til å støtte seks generasjoner med OS-oppdateringer i tillegg til seks år med sikkerhetsoppdateringer. En fremtidssikker telefon, med andre ord.
Konklusjon
Samsung Galaxy A56 er telefonen for deg som trenger stor skjerm til innhold og spill, men som vil holde deg i prismellomskiktet. I denne prisgruppen finnes det mange gode konkurrenter, og på 5999 kroner er ikke A56 svinbillig heller. Dessverre er den akkurat litt vel dyr til busjettelefon å være. Og dårligere batteritid enn forgjengeren er skuffende.
Likevel, telefonen er solid, stor og rask, og med et nokså godt kamera er dette en telefon man kan sannsynligvis kan ha i mange år.