Er det norske flyvåpenet bak en amerikansk betalingsmur?

av Ole Magnus Kinapel
2 minutt(er) lesning F-35 var første gang på vingene i 2005. Snart har Norge 52 stykker. (Ill Wikimedia Commons)

Innen sommeren skal Norge ha fått sine siste eksemplarer av det amerikanske jagerflyet F-35. Da har Norge 52 kampfly av typen Lockheed Martin F-35A CTOL. Men i en tid da usikkerheter rundt USAs politikk preger enhver debatt, er det grunn til å spørre seg hvor lurt det er å gjøre seg avhengig av amerikansk allianse.

De nye jagerflyene er nemlig helt avhengig av amerikansk programvare for å operere. Og ikke bare fastsatt og låst programvare, men kontinuerlige oppdateringer og vedlikeholdspakker.

Pentagon og Lockheed Martin har flere ganger benektet at det finnes en såkalt “kill switch» – en bakdør til programvaren som gjør det mulig å skru av flyene fra amerikansk jord. Men i praksis kan USA når som helst velge å slutte å oppdatere norske fly, og på den måten gjøre dem ubrukelige på sikt. Det vil kunne tvinge operatørene til enten å etterkomme USAs politikk eller risikere en gradvis svekkelse av flåtens kapasitet.

Les også: Instagram tillater falske påvirkere med KI-generert Downs syndrom

Dersom Norge eller et annet land i Europa som har kjøpt disse flyene en gang i fremtiden på noen måte skulle aggere mot USA, kunne flyvåpnet komme til å være svært svekket.

Portugal stopper kjøp

Portugal er et av landene som nå revurderer kjøp av slike fly. Også Canada sier de revurderer kjøpet av 88 eksemplarer. Også De forente arabiske emirater har stanset kjøp av lignende fly og sier de ikke vil reforhandle. Men både Storbritannia, Italia, Nederland og Danmark har kjøpt F-35. Det betyr at disse landenes militære autonomitet er svært begrenset til å fungere i samhandling med USA.

USA kan både stoppe oppdateringer, vedlikehold og stanse utleveringer av ekstra deler om de skulle finne det for godt. Og uansett hvor mye de måtte hevde at de ikke vil gjøre noe slikt, kan man aldri regne med at et land i krig vil holde sitt ord, om det skulle stå om amerikanske liv.

Men, så lenge Norge er USAs kjeledegge, lider vi ingen nød. Den foreløpige prisen på de 52 flyene er på 400 milliarder norske kroner. Den største norske investeringen noensinne. Valget om å kjøpe flyene ble tatt i 2008. Den gangen stod det mellom svenske fly, fly fra EU og de amerikanske F-35.

Relaterte saker

Legg igjen en kommentar