Norske og samiske språkmodeller skal styrkes

40 millioner kroner bevilges av regjeringen til norsk og samisk KI-utvikling. Modellene skal brukes til ulike formål og videreutvikling.

«Kunstig intelligens gir muligheter»

I en pressemelding torsdag annonserer regjeringen at de bevilger 40 millioner kroner til samisk og norskspråklig kunstig intelligens. Dette er en del av stats budsjettet som lanseres samme dag.

Regjeringen foreslår at 20 millioner skal gå til Nasjonalbiblioteket som skal: «trene, oppdatere og tilgjengeliggjøre språkmodeller som andre kan bruke til å utvikle KI-baserte verktøy.»

Kunstig intelligens gjev muligheter vi som samfunn bør dra nytte av, men vi kan ikke overlate utviklinga til store internasjonale tech-selskap alene. Ei satsing på utvikling av nasjonale språkmodellar er nødvendig for at vi i framtida skal kunne kommunisere med maskiner som forstår norsk og samisk språk og kultur.

Lubna Jaffery, Kultur- og likestillingsminister (Ap).

De resterende 20 millionene foreslår regjeringen at skal gå til det statlige selskapet Sigma2 AS, som leverer de nasjonale e-infrastrukturtjenestene.

Les mer

Nå bygger vi nødvendig teknologisk infrastruktur for kunstig intelligens, slik at norsk næringsliv og offentlig sektor kan utvikle tjenester på våre egne språk. Digital bruk av norsk og samisk er avgjørende for å bevare dem som levende og samfunnsbærende språk. Hvis ikke vi tar dette ansvaret selv, er det ingen andre som kommer til å gjøre det for oss.

Oddmund Hoel, forsknings- og høyere utdanningsminister (Sp).

Les også: Derfor er Nvidias Jensen Haung verdt mer enn hele Intel tilsammen

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.