Småby knust av orkan. Teknologiindustrien kan bli hardt rammet

En småby i North Carolina er nærmest borte etter orkanene Helene. Det kan få store ringvirkninger for den globale teknologiindustrien.

Byen med USAs reneste kvarts

Orkanen Helene har de siste dagene rammet Mexico, Karabinen og den amerikanske østkysten kraftig. I USA har minst 128 mennesker har så langt mistet livet og skadeomfanget er enormt.

I North Carolina, en av de hardest rammede delstatene, har hele lokalsamfunn blitt utslettet. Dette inkluderer den lille byen Spruce Pine. Med beliggenhet i Appalachene, og bare 2194 innbyggere, er byen mest kjent for flotte turmuligheter.

Spruce Pine har derimot noe unikt ved seg: USAs eneste kilde til ren kvarts. Kvarts er helt sentral i produksjonen av halvledere, microchipper og solcellepaneler. I USA er det kun i Spruce Pine man finner så ren kvarts som er nødvendig.

Les også: Nå blir det lettere å bygge inn OpenAIs stemmeassistent i andre apper

Kan påvirke forsyningskjede

Det regnet over 60 cm under orkanene Helene og den lokale elva steg samtidig. Sentrum av byen ligger nå under minst tre meter vann.

Det er ikke klart ennå hvordan tilstanden er i de lokale kvarts-gruvene. Men en av de lokale gruveeierne, Quartz Corporation, sier at det ikke har vært vanlig drift siden fredag 27.09. Det samme sier det belgiske selskapet Sibelco som også eier kvarts-gruver i området og nylig investerte 2 milliarder.

Les mer

Et annet stort problem er at toglinjen CSX, som frakter kvartsen ut fra gruvene, er helt ødelagt.

Det er nå frykt i bransjen for at hele forsyningskjeden blir forstyrret. Ifølge markedsundersøkelsesfirmaet TECHCET omsetter materialer som er laget av kvarts for over 200 milliarder. Kinesiske solcelleprodusenter er blant dem som nå kan få problemer om det blir for lenge mellom leveransene.

Flommen i Spruce Pine har igjen aktualisert debatten om hvor sårbar kvarts-leveransene er, noe man blant annet så under koronapandeminen.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.