Nå kan du bli arrestert for å «retweete» hatefulle ytringer i Storbritannia

Storbritannia slår ned på ytringsfriheten for stoppe urolighetene i landet. Nå kan du bli arrestert for å dele det myndighetene anser som et hatefulle ytringer på nett.

Etter drapene i Southport er England på randen av borgerkrig. Drapet på de tre jentene som ble drept av Axel Muganwa Rudakubana har fått begeret til å renne over. Nok er nok, sier demonstranter som mener Storbritannia har et innvandringsproblem.

Demonstrasjonene blir slått hardt ned på av britisk politi som er under kritikk for å være strengere med straffene mot de som demonstrerer enn mot de som vandaliserer og dreper. Et av tiltakene britiske myndigheter setter inn i kampen mot misnøyen er strenge straffer for deling av «hatefullt innhold» på nett.

Før har det vært straffbart å legge ut det som oppfattes som hatefulle ytringer på nett i Storbritannia. Nå kan du i tillegg bli arrestert for å «retweete» eller videredele et innlegg på X (tidligere Twitter) som myndighetene anser som hatefullt.

Politibetjenter saumfarer nettet

I et innslag på Sky News forklarer direktør for offentlige rettsforfølgelser i England og Wales at deling av innhold som er fornærmende eller som kan føre til, eller har som hensikt å oppfordre til, rasistisk hat, er en kriminell handling.

Vi har dedikerte politibetjenter som saumfarer sosiale medier. Deres jobb er å se etter slikt materiale og følge opp med identifikasjon, arrestasjon etc.

Stephen Parkinson, direktør for offentlige rettsforfølgelser i England og Wales.

Kritikere av lovgivningen mener myndighetene går for langt i sine inngrep mot ytringsfrihet, og enkelte sammenligner dagens Storbritannia med George Orwells 1984, som også utspiller seg i England. Mange argumenterer for at slike lover går på akkord med Storbritannias historiske forpliktelse til ytringsfrihet, og FNs menneskerettigheter.

Les mer

Folk tror kanskje ikke de gjør noe ulovlig, men det gjør de, og konsekvensene vil ligge på deres skuldre.

Parkinson

Videre understreker Parkinson at selvom meningsytrere oppholder seg i utlandet, før de ikke føle seg trygge. For britiske myndighetene samarbeider med advokater over hele kloden.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.