Sennheiser HD 620S er et par knallgode studio-hodetelefoner for proffer og entusiaster, som serverer lyden slik den er ment å låte. Med vinklede elementer får HD 620S en karakteristisk romlig klang.
I stort sett i alle klipperom, mixerom, lyd- og podcaststudioer jeg har vært i, har det ligget et par Beyerdynamic DT 770 Pro. Selv kjøpte jeg hodetelefonene da jeg gikk på videregående for 2008 for rundt 1500 kroner. Det var uhørt mye for et par hodetelefoner den gangen. De var de aller dyreste.
Les også: Sonos Ace TEST: En klassiker er født
Samtidig som jeg ville ha det aller beste, var noe status i store hodetelefoner. Unge meg ville bli ansett som en som var opptatt av musikk. For det var jeg jo.
Beyerdynamics klassikere koster det samme idag som de kostet den gangen. De ble raskt bransjestandard og har holdt seg på tronen siden.
Men nå er min lojalitet til Beyerdynamic på prøve. Sennheiser har nemlig lansert HD 620S – et par hodetelefoner i samme kategori, dog langt dyrere. Dette er hodetelefoner i topp kvalitet laget for referanselytting. De koster 3999 kroner, er kablede og har kun god passiv støykansellering. Det oser kompromissløshet lang vei.
Sennheiser HD 620S’ spesifikasjoner
- Transduser størrelse 42 mm med en 38 mm membran
- Frekvensrespons 6 Hz – 30 000 Hz
- Impedans 150 Ω
- Lydtrykknivå (SPL) 110 dB (1 kHz / 1 Vrms)
- Total harmonisk forvrengning (THD) <0,05 % (1 kHz / 90 dB SPL)
- Magnetfeltstyrke 6,25 mT
- Vekt (uten kabel) 326 g
- Pris: 3990 kroner
For proffene
Sennheiser-fansen har etterspurt lukkede hodetelefoner i Sennheisers HD 600-serie. Serien er kjent for et mykt og smidig lydbilde, med en moderne og luftig signatur. Det låter svevende, men det er litt sånn det blir når man skal forklare lyd med ord.
De kablede referanse-hodetelefonene er laget for studiobruk og entusiast-lytting, og ikke for den typiske forbruker som heller vil ha et par trådløse hodetelefoner med mest mulig komfortabel lyd. Disse hodetelefonene skal ikke farge ikke lyden. De skal gi et så riktig lydbilde som mulig.
Siden de er laget for studiobruk har de heller ingen fancy’e funksjoner. Disse er for puristen. De skal ikke lades opp. De har ingen knapper eller lys. Kun god passiv støykansellering.
Sennheiser HD620S er altså lukkede hodetelefoner, men lyden låter likevel forholdsvis åpen, uten distraherende lyder fra omverdenen. Tradisjonelt foretrekker lydpurister åpne hodetelefoner, men er fint når omgivelsene ikke er perfekte.
Høyttalerelementene i hver øreklokke er 42 mm store, vinklet og tunet spesielt for akkurat disse hodetelefonene.
De er laget i Sennheisers fabrikk i Tullamore i Irland og viderefører lydbildet fra 600-serien, i et lukket format. Sannsynligvis er disse noe av det beste som finnes.
Så ærlig som du får det
Selvom de er lukkede høres de forholdsvis romslige ut. Med god passiv støykansellering stenger de ute distraherende lyder utenfra. Hodetelefonene har en høy dempningsfaktor med 150Ω aluminiumtalspole for raske transienter og definerte instrumenttoner.
Dermed trenger hodetelefonene en høykvalitetskilde som en DAC eller forsterker. Disse er for de audiofile og jeg vil anbefale å bruke dem med et godt anlegg. Jeg hører klar forskjell når jeg kobler disse direkte til min NAD C338 kontra laptopen.
Så selvom du skulle slumpe til å en fossiltelefon med 3,5mm plugg, ville jeg ikke løpt og kjøpt disse av den grunn.
Hodetelefonene spiller av lyd i et bredere frekvensområde enn de fleste andre. Fra ultradype dype toner på 6Hz til så og si ultrasonisk lyd på 30kHz. Mennesker kan stort sett ikke høre mer enn fra 20Hz til 20kHz. Uansett, det er lenge siden musikk har hørt så bra ut.
Med mine gode gamle Infinity Kappa 7.1-høyttalere er jeg vant til god lyd. Sennheisers HD620S kommer opp på nivå. Bassen er sylskarp og dyp, mens diskantene er skarpe og fine, velskrudde og behagelige.
Det er noe fint over det at lyden ikke er farget av produsentenes preferanser, men heller strekker seg mot å låte så tro mot musikkens intensjon som mulig.
Vinklede elementer
Høyttalerelementene er vinklet for at lyden skal smelle mer rundt inne i klokkene og gi følelsen av at man slett ikke har på seg hodetelefoner, men sitter i et av et av demorommene på HiFi-klubben. Og det fungerer. Disse låter stort. De har bredere lydbilde enn det man er vant til å få i lukkede hodetelefoner.
Putene som omkranser ørene dine er i plastikklær og kan skiftes ut når de blir for slitne. De sitter behagelig på øret, dog noe stramt. Under hodebøylen er også en behagelig pute som skal sørge for at du ikke blir seende ut som denne fyren:
Hodetelefonene har en 1,8 meter lang kabel med 3,5mm jack i enden. Ferdig påmontert kommer en avtagbar 6,3mm jack-plug som passer til mixere og større lydsystemer. Kabelen kan også nappes ut i andre enden, der den har en 2,5mm-plug. Denne vris smart på plass med en låsemekaniske slik at den sitter godt.
I sommer lanserer Sennheiser en balansert 4,4 mm-kabel som vil la deg koble hodetelefonene til et sørre utvalg hifi-dupedingser.
HS 602S kommer med en helt kurant tøypose. Ikke noe stivt etui der altså.
tl;dr
Sennheiser leverer spesielt godt med Sennheiser HD 620S. Skal du ha så ærlig og god lyd som mulig i et par hodetelefoner er disse riktig par for deg. HD620S er for proffene og entusiastene som trenger det absolutt beste.
Hodetelefonene har dessuten et pent klassisk ytre og er behagelig å ha på. Uten hverken aktiv støykansellering eller Bluetooth, er disse for puristen og skiller seg litt fra andre hodetelefoner og ørepropper vi har testet.
Disse bør brukes med et skikkelig anlegg og er for deg som jobber med, eller bare vet å sette pris på god lyd. Lyden i disse er utvilsomt blant verdens beste.
Podcast-host, redaktør og forfatter i Teknokratiet. Bachelor i filosofi og master i dokumentarregi. Regissør og fotograf i Newslab, tidligere journalist i ITavisen.
Fantastisk lyd
Vinklede elementer gir romlig klang
Komfortable i bruk
Dyre