Nå kan kunstig intelligens lese tanker

Japanske forskere har laget «hjerneavkodings-programvare» som oversetter hjerneaktivitet til levende mentale bilder av objekter og landskap.

Teamet fra National Institutes for Quantum Science and Technology (QST) og Osaka University, har brukt maskinlæring til å lese tanker. Ved å analysere hjerneaktivitet har de klart å gjenskape noe som minner om bilder av blant annet et fly, en leopard og et svart kryss.

Les også: Kunstig intelligens formerer seg uten menneskelig innblanding

Drømmefanger

Tidligere forskning har gjenskapt sett bilder ved å analysere hjerneaktivitet, men å gjøre bildene synlige for andre har vært utfordrende. Man har også kun klart å gjenskape bilder innen spesifiserte kategorier som bokstaver, ansikter, etc.

Derfor representerer denne visualiseringen av vilkårlige mental bilder, en betydelig milepæl.

Maskinlæringsmodellen. (Ill: Sciencedirect

Deltagerne i studien ble eksponert for 1200 bilder, og korrelasjonen mellom hjernesignaler og stimuli ble nøye analysert ved hjelp av funksjonell magnetisk resonansavbildning (fMRI). Kartleggingen trente deretter en generativ kunstig intelligens til å gjenskape den mentale forestillingen.

Vil vi virkelig lese hverandres tanker?

Forskerne mener den nye teknologien har stort potensiale innen medisin og velferd. Dessuten kan den på sikt brukes til å skape nye kommunikasjonsenheter, og til å overvåke oss på et helt nytt nivå. Teknologien er med andre ord både fascinerende og skremmende.

Dessuten gir fremskrittet forskere muligheten til å utforske og forstå hvordan hallusinasjoner og drømmer fungerer i hjernen.

Les mer

Bildene er langt fra krystallklare, men gi denne modellen et par år, og vi har en vaskeekte drømmefanger. (Ill: Sciencedirect)

En av forfatterne av studien, Kei Majima sier at det å kunne se inn i dypet av det menneskelige sinn, er en helt ny og uutforsket grense. – Det er som å oppdage en hel ny verden inni oss selv.

Og hvem har vel ikke drømt om å kunne ta opp og avspille drømmer? Men man trenger ikke å ha sett mange Black Mirror-episoder for å forstå at slik teknologi muligens har noen moralske slagsider.

Studien kan leses på Sciencedirect.com

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.