Metas leder skal personlig ha stoppet forsøk på å bedre unges mentale helse på Facebook og Instagram. Det viser nye rettsdokumenter.
Omfattende søksmål mot Meta
Lekkasjer fra et pågående sivilt søksmål i delstaten Massachusetts viser at Metas leder Mark Zuckerberg direkte skal ha stoppet tiltak for å bedre unges mentale helse på Facebook og Instagram.
Bakgrunnen for søksmålet er anklager fra Joy Campbell, regjeringsadvokat i Massachusetts. Hun hevder at Meta bryter delstatens forbrukerlover ved å bevisst gjøre unge avhengige av Instagram og Facebook.
Søksmålet ble igangsatt samtidig som at flere andre delstater startet like søksmål. Dette føyer seg inn i en lang rekke rettsprosesser Meta nå må håndtere i USA.
Les også: Opprop for mindre skjermbruk i barneskolen går av med seieren
La ned veto mot sikkerhetstiltak
Det var i 2019 at flere av Metas mest sentrale ledere ønsket at Instagram skulle slutte med såkalte «skjønnhetsfilter». Dette er filtre som gjør at bilder brukerne tar av seg selv eller andre, digitalt kan endres. Forslaget kom helt opp til Metas styre, der Zuckerberg la ned veto.
Søksmålet i Massachusetts påpeker at «skjønnhetsfiltrene» er blant de mest destruktive sidene ved sosiale medier siden de skaper urealistiske forventinger til eget utsende.
I april 2020 skal Zuckerberg igjen ha hevdet at det ikke var nødvendig å avvikle filtrene og at det fortsatt var stor etterspørsel etter dem blant brukerne.
På dette tidspunktet skal Zuckerberg også ha overstyrt flere av de mest sentrale personene i Metas organisasjon. Dette inkluderer toppledere som Adam Mosseri og Nick Clegg.
Nick Clegg skal i august 2021 innstendig bedt Zuckerberg ta grep.
Dette skjedde kun måneder før Frances Haugen avslørte hvordan Meta var fullstendig klar over den negative effekten de sosiale mediene deres har på unges mentale helse.
Meta i hardt vær
Mark Zuckerberg og Meta er i hardt vær for tiden. Som Teknokratiet skrev om denne uken er Meta anklaget for å sensurere støtteerklæringer til Palestina og skape vrangforestillinger om palestinere gjennom deres nye KI-funksjoner.
Tidligere denne uken vitnet også ex-Facebook ingeniør Arturo Bejar i den amerikanske kongressen.
Bejar er også tydelig på at Meta og Zuckerberg i lang tid bevisst har oversett farene sosiale medier utsetter unge for.
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Er spaltist i Subjekt og har skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.