Internett er mer eller mindre borte på Gazastripen. Svært lite kommunikasjon kommer ut av området og mange er bekymret.
Forberedelse på bakkeinvasjon
Det er nå tre uker siden Hamas gjennomførte det sjokkende terrorangrepet mot Israel. Siden da har det israelske forsvaret gått til kraftig motangrep, og det er meldt om høye sivile dødstall på Gazastripen.
Det israelske forsvaret skal nå være i gang med de siste forberedelsene før en bakkeinvasjon av territoriet. Israel har muligens allerede begynt ved å igangsette en fullstendig digital mørklegging.
Les også: Kunstig intelligens engasjerer, det merker Fritt Ord
Digital mørklegging av Gazastripen
Israel har hatt kontroll over store deler av ressurstilgangen til Gazastripen siden bokladen av territoriet startet i 2007. Siden da har Israel og Egypt hatt delviskontroll over Gazas tilgang til vann, strøm, forsyninger og internett.
Fredag denne uken har representanter fra Hamas meldt at tilgangen til internett er mer eller mindre borte. Palestinernes eget telekommunikasjonsbyrå, Paltel, melder videre at dette omfatter internett, mobiltelefoni og linjenettet. Dette er hovedsakelig et resultat av strategisk bombing fra det israelske luftforsvaret.
NetBlocks, en organisasjon som overvåker tilgangen til internett, bekrefter at internettilgangen har kollapset.
Svært farlig utviklig
Den digitale mørkleggingen oppfattes som et nytt ledd i det som skal være en planlagt bakkeinvasjon av Gaza.
Mange har allerede protestert mot mørkleggingen og hevder at den vil skape en svært utfordrende situasjon for nødhjelpskoordinering, helsepersonell og journalister.
Den palestinske bistandsorganisasjonen PRCS har allerede rapportert at de ikke lengre kommer i kontakt med sine medarbeidere. Det samme melder WHO og Flyktninghjelpen.
Journalistorganisasjonen Committee to Protect Journalist er også svært bekymret og mener at med mindre internett gjenopprettes, er det ikke lengre noe tilgang til virkeligheten på bakken og at mediene vil flommes over av propaganda og misinformasjon.
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Er spaltist i Subjekt og har skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.