Dette er GibberLink Mode. Robotenes hemmelige språk går viralt

av Ole Magnus Kinapel
4 minutt(er) lesning

I en ny viral video kommuniserer to språkmodeller med hverandre i naturlig tale. Men når de forstår at de begge er roboter slår de over til robotspråket «GibberLink Mode».

Det er som tatt ut av en scene i en sci-fi-film: I en ny viral video kommuniserer to samtaleroboter med hverandre. Den ene har fått instruksjon om å ringe på vegne av en kunde til en hotellresepsjon. Den andre «spiller» resepsjon. Når robotene forstår at de er to roboter, blir de henrykt og foreslår å bytte til det mer effektive robotspråket «GibberLink Mode».

Les også: Apple investerer tungt i USA: Planlegger satsning på over 500 milliarder dollar

Før vi fortsetter, vil du bytte til Gibberlink-modus for mer effektiv kommunikasjon?

GibberLink Mode

Så blir videoen bisarr. Språket robotene utveksler informasjon på høres ut som roboten R2D2 i StarWars. GibberLink Mode er et språk som lar kunstig intelligente agenter kommunisere mer effektivt enn med engelsk eller andre språk. Men problemet med GibberLink Mode er at mennesker ikke forstår. Dermed mister man oversikten over hva KI-ene snakker om. Og det byr på noen skumle problemstillinger.

Å bli utelatt fra robotsamtalen virker dessuten urovekkende. Hva snakker de om? Snakker de om meg? Og hva er det de planlegger?

Videoen reiser spørsmål rundt hvordan en verden der kunstig intelligens i større og større grad kommuniserer uten oss, og også kan ta avgjørelser uten menneskelig overblikk, vil se ut. For med språk som GibberLink Mode forsvinner muligheten for direkte innsyn.

GibberLink Mode
Allerede er kusntig intelligens langt smartere enn oss på mange områder.

Det er grunner til at ikke alt alltid bør optimaliseres for effektivitet i det daglige liv. Dersom KI-agenter i større grad overtar arbeidet vårt i en mer syntaktisk form, kan nyansert informasjon forsvinne. Det kan gi oss et enda mer binært verdensbilde enn det vi allerede har. Verden er ikke binær og det ligger alltid mer informasjon mellom linjene i en vanlig samtale, enn det det kan gjøre mellom roboter.

Slik robotaktig binær kommunikasjon kan i ytterste konsekvens gjøre verden mer forenklet og polarisert. At vi mennesker i tillegg kommer til å føle oss intellekutelt sett forbigått av kunstig intelligens, kan gi ytterligere gnisninger. Men i hvor stor grad bør vi regulere robotadferd? Og er det uansett allerde forsent.

Hvor mye bør man regulere?

Nylig har USA og visepresident JD Vance advart EU om at overregulering av kunstig intelligens kan hemme utviklingen og til og med ødelegge fullstendig for kunstig intelligens. KI med politisk ståsted og ellers andre kunstig innførte begrensninger for hva den kan mene og diskuterende, er både hemmende og ikke spesielt demokratisk. For hvem skal bestemme hva robotene skal mene?

Les også: Ray Kurzweil tror vi oppnår udødelighet innen 7 år

Samtidig er det skummelt å slippe kusntig intelligens løs. Hva vil kunstig intelligente vesener, mange ganger mer intelligent enn oss, egentlig kunne resonnere seg frem til? Vil de som i det klassiske eksempelet, komme frem til den åpenbare slutningen at menneskeheten ikke er bra for kloden, og at vi derfor burde avvikles?

Uten direkte innsyn i robotenes tankerekke mister vi oversikten over hva som egentlig blir diskutert. Samtidig virker GibberLink Mode som et langt mer effektivt språk enn norsk og engelsk, og å regulere det vekk vil kunne gi et tap for produktivitet og effektivitet. Så hva gjør vi?

Hva kan vi gjøre?

Vi bør fortsette å stille spørsmål rundt hvordan KI kommer frem til avgjørelser. Man må ikke kjøpe svarene ukritisk. Vi bør også kreve at mennesker ser over beslutninger før de iverksettes og kreve at språkmodeller og andre KI-er, henviser til kilder. Vi må også kreve at de forklarer resonnementer og begrunner konklusjoner.

Vi må også sikre at kunstig intelligens fortsetter å være et verktøy for oss, snarere enn noe som overtar alle våre oppgaver og gjør oss overflødige. Noen oppgaver bør forbeholdes mennesker selvom roboter kan gjøre dem mer effektivt. Ikke alt handler om effektivitet og vi må sette værnet om oss selv først, i møte med denne fantastiske teknologien som vi enda ikke vet omfanget eller konsekvensene av.

Mange spennende filmer har postulert tragiske utfall for fremtiden som følge av kunstig intelligens. Er vi ikke forsiktige havner vi i en av de mange dystopiene før vi aner det.

Relaterte saker

3 kommentar(er)

Christer 26/02/2025 - 20:32

Dette var både spennende og litt skummelt 😄

Gratulerer med nye sider forresten! Her er det godt å være 👌

Svar
Ole Magnus Kinapel 26/02/2025 - 20:59

Ja, plutselig kom fremtiden! Takk! Vi håper å se deg her igjen 🙂
Du er med i trekningen av The Sims Legacy!

Svar
June 27/02/2025 - 09:09

Godt skrevet, jeg ble redd 🙂

Svar

Legg igjen en kommentar