EU krever innsyn i Xs algoritmer som styrer anbefalt innhold for brukerne. De ønsker autoritetstilgang både til algoritmene og utviklernes grensesnitt.
EU ber om full tilgang til å undersøke X’ algoritmer for å se om det foregår ulovligheter knyttet til «hatprat» og «desinformasjon» i henhold til Digital Services Act (DSA). Fremrykket kommer i forkant av det tyske valget som finner sted 23. februar. X er blitt gitt fire uker på å etterkomme kravet.
Henna Virkkunen, visepresident for teknologisk suverenitet, sikkerhet og demokrati, sier at EU vil sikre å «skape et rettferdig, trygt og demokratisk nettmiljø» for innbyggerne.
Konsekvens av Elons AfD-støtte?
Kontroversene rundt X, Elon Musk, det tyske partiet AfD og sittende forbundskansler Olaf Scholz har stått i kø den siste tiden. Musk har støttet AfD på X, og EU er redde X-sjefen kan ha til hensikt å «fremme» partiets innhold på X.
Valgkampen har gått hardt for seg, spesielt har AfD fått kjørt seg, som ofte blir stemplet som «ytre høyre», med noen av partiets avdelinger erklært som «ekstremistiske» av Tysklands innenlandske etterretningstjeneste.
Debatten om hvorvidt det kan la seg gjøre å forby AfD ruller videre, samtidig som partiet er på full fremvekst. Det diskuteres derfor om det i det hele tatt er lurt å forsøke å stoppe partiet med makt, eller om det bare vil bli som bensin på bålet for partiet. AfD ønsker blant annet Tyskland ut av EU.
Politisk?
Timingen kan vitne om at EUs krav er like politisk som det handler om hatprat og desinformasjon. Om Brussel har tatt side i valget, er ikke kjent, men flere departementer i EU har den siste tiden trukket seg fra X.
En talsperson for EU var imidlertid rask med å hevde at unionens etterfølgelse av kravene fra tyske politikere så nær et valg var «fullstendig uavhengig av politiske hensyn eller spesifikke hendelser.»
Dersom store plattformer blir funnet i brudd med DSA-reglene, kan de risikere bøter på opptil seks prosent av sin globale omsetning.
Podcast-host, redaktør og forfatter i Teknokratiet. Bachelor i filosofi og master i dokumentarregi. Regissør og fotograf i Newslab, tidligere journalist i ITavisen.