Nobelprisvinner Maria Ressa advarer mot vanskelige tider for journalistikk og demokrati etter at Meta kvitter seg med faktasjekkere.
«Farlige tider»
Det har ikke manglet på reaksjoner etter at Mark Zuckerberg annonserte at Meta vil fjerne faktasjekkere fra sine plattformer og i stede innføre såkalte «community notes».
Blant dem som reagerer sterkt er den filipinsk-amerikanske journalisten Maria Ressa. Ressa, som er grunnleggeren av nyhetssiden Rappler, ble tildelt Nobels Fredspris i 2021 for sitt arbeid for ytringsfrihet og fri presse. Hun levde lenge under enormt press fra den filippinske presidenten Rodrigo Duterte som aktivt forsøke å stoppe kritikken Ressa og Rappler rettet mot han.
Maria Ressa er nå meget kritisk til Zuckerbergs avgjørelse om å kvitte seg med faktasjekkerne og avviser blankt begrunnelsene han kommer med. Hun kaller tiden vi lever som farlig for både journalistikken og demokratiet.
Til AFP sier Ressa: «Mark Zuckerberg sier at dette handler om ytringsfrihet, men det stemmer ikke. Det er kun om du er motivert av penger og makt at du kan si det. Dette handler om sikkerhet.»
Les også: Karikaturtegner fikk ikke tegning av Jeff Bezos publisert. Sier opp i protest
Ikke bare Maria Ressa som er kritisk
Nyhetene om at Meta går bort fra faktasjekking har skapt overskrifter verden over. Mange uroer seg over hvordan innholdet på plattformer som Facebook og Instagram vil endre seg og at det kan bli mer hatefullt mot enekeltgrupper.
Mange påpeker likevel at det er en åpenbar sammenheng mellom Zuckerbergs avgjørelse og den kommende innsettelsen av Donald Trump.
Som nettstedet The Intercept skriver var det aldri noe ideologisk motivasjon bak Metas første faktasjekkere, det var bare det som blidgjorde massene og politikeren på tiden det ble innført. Det samme skriver Klassekampen i sin lederartikkel torsdag.
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Har ellers skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Subjekt, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.