TEST: JBL Tour Pro 3 kan alt, men er likevel proppene for de sære

Vi tester JBL Tour Pro 3: Oppfølgeren til de populære proppene som introduserte oss for smartskjerm på etuiet. Nå er de blitt enda bedre.

Det er slett ikke en dum idé å ha en egen liten skjerm på ladeboksen dedikert til øreproppenes mange funksjoner. Nødvendig, nei. Gøy og praktisk, ja. I et svært kompetitivt segment har JBL med sin alternative tilnærming, klart å posisjonere seg side om side med Apple, Samsung , Sony og Bose.

JBL Tour Pro 3 er et par ørepropper fullpakket med funksjoner og med smartetui skiller de seg fra de fleste andre propper på markedet. Så la oss ta en titt på disse eksentriske proppene.

Øreproppene på en seng av lilla silke.

Øreproppene koster 3490 kroner.

La telefonen ligge

Det er ikke mer enn et drøyt halv år siden vi testet forrige generasjon, JBL Tour Pro 2, og siden det har vi testet JBL Live Flex 3 som også har skjerm på ladeetuiet.

Ideen er at man skal slippe å ta frem telefonen for å bytte sang, justere støykansellering eller EQ. Ringer det, ser man hvem og tar telefonen med en bevegelse på den lille skjermen på etuiet. Har man nomofobi, (frykt for å gå tom for strøm) kan man straks forsikre seg om at hver propp har nok batteri, for ikke å snakke om etuiet i seg selv.

JBL Tour Pro 3 øverst og Tour Pro 2 nederst.

Nå er skjermen 30 prosent større (forskjellen er mindre enn det høres ut som) og forbedret. I tillegg kan man overføre musikk til proppene ved å koble etuiet til en ekstern lydkilde med AUX eller USB-C.

Lyd fra eksterne lydkilder

Funksjonen gjør dessuten proppene mer egnet for gamere, som kan velge å koble etuiet til TV-en eller PC-en med kabel for så å overføre lyden til proppene. Forsinkelsestiden blir nemlig lavere på den måten.

Du kan for eksempel lytte til platesamlingen din med disse proppene.

Og systemet fungerer sømløst. Du kobler den medfølgende AUX-til-USB-C-kontakten til maskinen eller lydkortet og deretter i ladeboksen. Og med det samme du spiller av lyd, høres det i proppene. Så justerer du volum på den eksterne lydkilden.

Forsinkelsestiden er minimal ved denne metoden. Til vanlig kan det være noe enerverende å se film med trådløse ørepropper, men gjør man det slik, fungerer det fint. Forsinkelsestiden er faktisk så lav at man ikke enser den.

Problemet er bare at man må huske å ha overgang fra USB-C til AUX med seg til enhver tid.

Årets lydprodukt

Allerede har proppene rukket å bli kåret til Årets lydprodukt 2024/2025 av Elektronikkbransjen, mye på grunn av denne funksjonen. I tillegg utmerker de seg med smart-skjerm.

Proppene er dessuten JBLs første med Auracast som gjør det mulig å dele lyd med hvilken som helst enhet med støtte for tjenesten. Skrur man på Auracast kobler proppene seg fra Bluetooth og gjør seg istedet til en liten radiostasjon som alle enheter som støtter Auracast, kan koble seg til.

Mikrofoner sitter inn mot øret og nederst på tuppen.

Ved å ha etuiet koblet til en ekstern lydkilde kan man sende lyden ikke bare til egne propper, men til andre Auracast-støttende produkter. Om man for eksempel sitter på flyet til Australia, kan man koble etuiet til skjermen med AUX-overgang, sette på Auracast og dele lyden med en venn. Sånn kan man se film sammen med hvert sitt sett propper.

Det er en kul funksjon, som sannsynligvis ikke vil brukt så fryktelig mye.

Lyd

Nytt er også hybride doble drivere, som gir klarere lyd i de høye frekvensene, samtidig som 11 millimeter element gir kraftig, ren bass og fine vokaler. At proppene har to drivere for forskjellige frekvenser reflekteres i lydkvaliteten som er svært god i mine ører. Bassen er dyp og rund og vokalene er skarpe.

Er det et grått hår jeg ser i tinningen der?

Lyden er hakket vassere og mer komfortabel enn i Tour Pro 2. Rundere, fyldigere og kanskje litt mer nyansert i de lyse frekvensene. Lyden er god i de gamle proppene og, det er ikke en stor differanse. Men jeg foretrekker de nye. Jo. Det er definitivt en forskjell. Svært god lyd.

Hver driver i Tour Pro 3 har egen dedikert DAC som gjengir frekvensområdet fra 20 Hz til 40 kHz. I tillegg støtter proppene den Hi-Res-sertifiserte trådløse lydkodeken LDAC som gir tre ganger mer data enn stadard Bluetooth. Du aktiverer LDAC i appen, men da kan du ikke bruke romlyd (spatial sound) eller retningsbestemt lyd.

Velg mellom romlig lyd, retningsbestemt lyd eller standard lydopplevelse.

Romlyd lar endre lydens perspektiv, slik at det høres ut som den kommer fra en kilde lengre unna. Retningslyd lar deg feste lyden i en retning, slik at den flytter seg når du flytter på hodet. Tøft hvis du ser på film.

Støykansellering

Med to ytre mikrofoner lytter øreproppene til omgivelsene og reduserer støy i sanntid. I appen kan du justere hvor mye lyd som skal få trenge igjennom. Når du åpner appen første gang, dobbeltsjekker proppene dessuten at de sitter som de skal.

Proppene og etuiet kommer i to forskjellige farger. Sort og beige som disse.

Og støyreduksjonen i disse proppene er god, spesielt mot lavfrekvente lyder, særlig i området mellom 20 Hz og 400 Hz. Der undertrykker de støy nesten fullstendig. Ved høyere frekvenser reduseres effektiviteten gradvis, som i andre propper. Jeg vil si at ytelsen er sammenlignbar med andre premium-merker, selv om den kanskje ikke er helt på nivå med Sony, Bose eller Huawei Freebuds Pro 2.

Les mer

Også ved gjennomlytting kan du velge hvor mye lyd som skal slippe igjennom. I tillegg har JBL en «TalkThrough»-funksjon som slipper igjennom like mye lyd som det er i rommet.

Smartetui

Fortsatt virker skjermen noe billig. Swipingen går ikke silkeglatt, og det virker som den ligger dypere enn det vi er vant til i smarttelefoner. Oppdateringsfrekvensen er dessuten laber. Men det er fint at den er blitt litt større.

Bakgrunnsbilde velger man i appen.

Dessverre er selve etuiet også blitt større med Tour Pro 3. Eller, kanskje ikke større, men tykkere og litt lavere. Tykk og lav. Dette er blant de større etuiene jeg har vært borti, og litt sjenerende å ha i lommen

Selve skjermen byr på en haug med funksjoner, men det er ikke så mange man bruker så mye. Man kan naturligvis velge eget bakgrunnsbilde. Og sette på nedtelling. Skjermen har også lommelyktfunksjon og viser enkel utgaver av varslene du får på mobilen.

I denne utgaven er det langt flere funksjoner på plass i etuiet enn tidligere. Det er bra, men det gjør også at man gjerne blir sittende å bla en stund før man finner frem til riktig innstilling. Det kan være irriterende.

Etuiet ser litt overdimensjonert ut. Som en Tesla Model Y.

12 timer avspilling i proppene på én lading er i verdensklasse. Og med etuiet kan du lade proppene fulle tre ganger på én lading. Det er svært bra.

tl;dr

JBL Tour Pro 3 oppleves en porsjon bedre enn forgjengeren Tour Pro 2. Spesielt er lyden på plass denne gang. Den er rund, god og behagelig. Proppene er pakket med funksjoner som de aller fleste ikke vil få bruk for.

Hver propp har et lite blått lys som viser at de er på. På dette bildet er lyset av.

Men er du blant dem som ofte drar på lange flyvninger, eller som gjerne skulle brukt trådløse ørepropper med støykansellering til gaming, så er det ingen tvil. Å kunne koble til en ekstern lydkilde er fint, samtidig kan det bli vel mange funksjoner å holde styr på i et produkt som helst bare skal fungere.

Annet enn at etuiet er en smule stort, er det ikke mye å trekke Tour Pro 3 for. Vel prisen er jo stiv. Og de kunne vært penere. Men de er gode å ha i øret. De sitter godt. Proppene kommer med hele fem forskjellige tupper i silikon og skumgummi. Så disse bør sitte.

Pros

God lyd

Smartetui skiller proppene fra andre propper

Stappfulle av smarte funksjoner

Rik og oversiktlig app

God støykansellering

Lyd fra eksterne kilder er et stort pluss

Cons

Dyre

Skjermen på smartetuiet kunne vært bedre

Stort og klumpete ladeetui

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.