For første gang formerer kunstig intelligens seg uten menneskelig inngripen. Ser vi starten på singulariteten?
I et samarbeid mellom Aizip Inc. og Massachusetts Institute of Technology har forskere demonstrert at store språkmodeller som ChatGPT kan skape mindre KI-programmer, uten menneskelig inngripen. Satt på spissen formerer kunstig intelligens seg på egenhånd.
Les også: Superdatamaskin blir like avansert som hjernen. DeepSouth kommer i drift neste år
Prosjektet er unikt fordi hele «pipelinen» er automatisert. Alt fra programmeringen til anvendelse og testing skjer automatisk. Man kan med andre ord be språkmodellen om å lage en KI-modell og så tar programmet seg av resten.
Yan Sun, CEO og Yubei Chen, forsker i Aizip, sier til Fox News at prosjektet er første ledd i å lage kunstig intelligens som formerer seg. Foreløpig har modellen laget programmer som kan skille ut stemmer fra støy, overvåke datastrømmer for å forhindre bugs og analysere satelitt-og sensordata for å spore ville dyr.
Forskerne hevder dette er første gang man har laget KI som skaper KI. Er dette milepælen som blant futurister vært ansett som den hellige gral?
Første glimt av singulariteten?
«Singulariteten» (singularity) er ideen om at når kunstig intelligens blir så smart at maskinene kan lage maskiner, vil utviklingen gå uendelig fort. Når det skjer vil man på kort tid få uendelig smarte datamaskiner. Kanskje er det singulariteten vi skimter begynnelsen av.
Sun og Chen sier at store språkmodeller kan brukes til å lage små lokale intelligente og mer effektive systemer, som får plass i små brikker. Disse kan kan integreres i små dingser. Han ser på store språkmodeller og små KI-systemer som to ytterpunkter.
Mens de store selskapet holder fokus på store skybaserte språkmodeller, fokuserer Sun og Chen på de små. Nå har teamet bak prosjektet demonstrert at de store kan lage de små helt av seg selv. Som en storebror som hjelper lillebror.
Hvis vi tenker på ChatGPT og liten maskinlæring, er de to ytterpunkter på intelligensspekteret. De store modellene befinner seg i skyen. Vi lager de små modellene som finnes i ting.
Yan Sun, CEO i Aizip
Studien konkluderer med at slike KI-systemer bli integrert i det meste. Slik kan hverdagen bli tryggere og mer intelligent, sier Sun. Kaffemaskiner, ovner, oppvaskmaskiner og TVer er noen eksempler. Intervjuet kan ses her:
Podcast-host, redaktør og forfatter i Teknokratiet. Bachelor i filosofi og master i dokumentarregi. Regissør og fotograf i Newslab, tidligere journalist i ITavisen.