TEST: Verdens tynneste telefon – Galaxy Z Fold7 er Samsungs beste Fold til nå

av Ole Magnus Kinapel
11 minutt(er) lesning Når den er brettet ut, er Samsung Galaxy Z Fold7 verdens tynneste telefon. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Samsung Galaxy Z Fold7 er endelig tynn nok. Nå går den ned i lommen. Med større skjerm på hver side er dette en svært vellykket hybrid mellom nettbrett og telefon.

Denne testen inneholder reklame gjennom annonselenker. Kjøper du noe gjennom lenker på denne nettsiden, får vi en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her. Dingser testet i denne artikkelen er lånt av produsenten.

Gosj, den er tynn. Ja, Samsung, denne er tynn nok. Galaxy Z Fold7 er kun 4,2 millimeter tykk når den er brettet ut, og i så måte er den faktisk verdens tynneste mobiltelefon. Det er såvidt USB-C-ladeinngangen får plass. Sammenbrettet måler den 8,9 millimeter, altså 3,1 millimeter mindre enn Z Fold6, og kun 0,7 millimeter mer enn S25 Ultra. Faktisk er telefonen 3 gram lettere enn Ultra.

Men selvom den nye Z Fold7 er intet annet enn en bragd, er det fortsatt en god klump med telefon å bære med seg. Men er man vant til store telefoner, er ikke denne noe verre enn S25 Ultra. Nå går det an å legge den i lommen.

En konsekvens av at fjøla har blitt så slank, er at kameramodulen står ut som et tårn. Men det plager ikke meg. Det ser faktisk litt gøy ut. Men den vipper. Som en jolle. Derfor blir det til at man legger den fra seg med skjermen ned. Vi får håpe Gorilla Glass Victus Ceramic 2 er så motstandsdyktig mot riper som det hevder å være.

@olestechuniverse #Samsung tar tilbakemeldinger på alvor. #ZFold7 er bare 4,2 mm tykk når den er brettet ut. En imponerende telefon. Sammenbrettet måler den 8,9 mm, bare 0,7 mm tykkere enn S25 Ultra. (Samsung låner oss Z Fold7 til test, les mer på Teknokratiet.no) #product #lansering #techtok #technology #forupage #tektok #tek #phone #nerd #foru #productlaunch #hardware ♬ original sound – Oles Tech Universe

Kamera

Iår henter Z Fold kameraet til Ultra, et 200 megapixel hovedkamera som tar inn 4 ganger så mye detaljer som kameraet i Z Fold6 og slipper inn 44 prosent mer lys. I tillegg har den et teleobjektiv på 10 megapiksler, en ultravidvinkel på 12 megapiksler med makrofunksjon og to selfiekamera på 10 megapiskler, ett i hver skjerm. Fem kameraer totalt!

Kameramodulen til Samsung Galaxy Z Fold7
Kameramodulen er omtrent like tykk som den utbrettede telefonen.

Selfiekameraet på innsiden er et ultra vidvinkel-kamera som fanger 100 grader, mens selfiekameraet i omslagsskjermen kun fanger 80. Slik har Samsung gitt de to kameraene litt forskjellige bruksområder. Det på innsiden er kanskje først og fremst for videosamtaler, mens det på utsiden er for selfies.

Dette er bildet var på 200 MP før jeg skalerte det ned. Fargene er nydelige og detaljene suverene.

Som tidligere kan du velge å bruke omslagsskjermen når du tar bilder med hovedkameramodulen, sånn at du kan ta selfier med det beste kameraet og samtidig se hva du får. Du kan også skru av hovedskjermen selvom telefonen er brettet ut og kun bruke omslagsskjermen, dersom du velger det i kamera-appen. Det samme kan du med Z Flip7 og selfie med hovedkameraet bør faktisk regnes som et salgsargument, dersom du er like glad i å se på deg selv som jeg er.

Brettet halvveis sammen blir telefonen sitt eget kamerastativ som du kan sette fra deg for å ta bilde med selvutløser. Det får man bruk for.

Telefonen er sitt eget stativ. I både portrett og landskap.

Men jeg skjønner ikke vitsen med teleobjektivet. Hovedobjektivet på 200 megapiksler tar skarpere bilder enn 3X telefoto-objektivet. Så hvorfor ikke croppe i bildene istedet for å bruke plass og ressurser på et ekstra objektiv, som tar mindre skarpe bilder? LIME INN SVAR FRA SAMSUNG

Skjermfuturisme

Den store innvendige skjermen er nå på 8 tommer og nærmest kvadratisk. Bretten er litt mindre synlig enn tidligere og fargene fremstår som svært gode og livlige. Med en lysstyrke på 2600 nits fungerer denne fint i dagslys. Samsung har også jobbet med hvordan skjermen ser ut gjennom polariserte solbrilleglass. Nå forsvinner kun én prosent av lysstyrken gjennom polarisering, ifølge Samsung.

Ser du bretten?

Skjermen bretter seg faktisk ikke helt ut, såvidt jeg kan se. Men nesten. Det spiller ingen rolle. Samsung har oppgradert bøyningsmekanismen, Armor Flex Hinge, slik at stresset fordeler seg bedre utover. Det gir både en mindre synlig brett og en mer holdbar skjerm. Denne bretten skal tåle 500 000 bøyninger, eller rundt regnet 10 års bruk.

Kamerautskjæringen sitter diskrét øverst til høyre og plager ingen. Telefonen lukker seg helt når du bretter den sammen slik at støv ikke slipper til.

Z Fold7 kan komme unne med å angi seg for å være en alminnelig smarttelefon.

Telefonen kan være litt hard å åpne, magnetene er kanskje litt kraftige, samtidig hindrer dette at den åpner seg uønsket i vesken, for de som går med det. Man venner seg fort til hvordan man skal åpne den. Og den klikker sammen på en svært tilfredstillende måte.

Utvendig skjerm

Den utvendige skjermen er blitt større og bredere og er på 6,5 tommer, opp fra 6,3 tommer i fjor. Z Fold6 har en utvendig skjerm med en formfaktor på 22:9. Denne har 21:9, noe som gjør den mye bedre og god å bruke, ofte bruker jeg bare denne skjermen.

Men får jeg for eksempel tilsendt en PDF i jobbsammenheng, er den store skjermen helt gull. Det å lese artikler og bøker er helt fantastisk på Z Fold7. Jeg er ingen Kindle-type, men kanskje det kan endre seg. Å ha med ti bøker på denne på ferie, er jo lettere enn de syv mursteinene jeg har dratt med meg rundt i sommer.

Du kan ta selfier med hovedobjektivet og samtidig se hva du fanger.

Samsung frister med at du blir mer produktiv med Z Fold7, (et salgsargument vi kjenner igjen fra så og si alle produsenter som lager store skjermer) og selv om jeg synes denne salgsargumentasjonen er syltynn, merker jeg at den store skjermen absolutt bærer med seg noen fordeler på jobb. Som å kunne ha flere apper oppe samtidig, lese lengre dokumenter og kunne se og vise frem bilder på en langt bedre måte.

Men med en prislapp på 25-27 000 appelerer den kanskje først og fremst til sjefer, rikinger og tek-entusiaster som meg selv. Hverdagsmannen tar seg neppe råd til en slik doning. Alternativt er muligens bruktmarkedet mer attraktivt. Der kan man nemlig få en uåpnet Z Fold6 til ti lapper.

Spesifikasjoner:

  • Skjerm: 8″ brettbar AMOLED 120Hz (1968×2184), 6.5″ dekselfront (1080×2520)
  • Snapdragon 8 Elite (3nm), Adreno 830 GPU
  • 12/256 GB, 12/512 GB, 16/1 TB (UFS 4.0)
  • Kamera:
    • 200 MP hoved,  f/1.7, 24mm (wide), 1/1.3″, 0.6µm, multi-directional PDAF, OIS
    • 10 MP tele (3x zoom), f/2.4, 67mm (telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS
    • 12 MP ultrawide, f/2.2, 120˚ (ultrawide), 1.4µm, dual pixel PDAF
    • 10 MP selfiekamera i stor skjerm, f/2.2, 18mm (ultrawide), 1.12µm
    • 10 MP selfiekamera i omslagsskjerm, f/2.2, 24mm (wide), 1.12µm
  • Batteri: 4400 mAh, 25W kablet, 15W trådløs, 4.5W revers
  • Vekt og mål: 215 g, 158,4 x 72.8 x 8,9 mm brettet, 4,2 mm åpnet
  • Gorilla Glass Victus Ceramic 2, IP48, tåler 1,5 meter vann i 30 minutter, Armor-aluminium
  • OS: Android 16, One UI 8
  • Annet: Wi-Fi 7, BT 5.4, stereo, UWB, Samsung DeX, eSIM x2

Smart bruk

Med Snapdragon Elite 8 for Galaxy er Z Fold7 lynrask. Samsung har gjort det enkelt å bruke flere apper samtidig, man drar bare en ny app opp oppå en annen. Og deretter en tredje om man ønsker. Så kan man justere størrelsene på vinduene. Og det fungerer godt.

Tre vinduer oppe samtidig. Av og til veldig praktisk. (Følg Oles Tech Universe på TikTok for mer tek!)

Og med multi touch og en prosessorkraft av en annen verden, kan man scrolle i tre forskjellige apper, med tre forskjellige fingre samtidig, om man har hjernekapasitet nok til det. Snapdragon 8 Elite for Galaxy er like kraftig som resten av S25-serien, men her kommer hurtigheten muligens mer til uttrykk. Kombinert med 120Hz på begge skjermer går alt silkesmud.

Noen apper snakker godt sammen.

Telefonen husker hvilke apper du hadde oppe i split view sist, slik at du raskt kan hente opp din favorittkombinasjon igjen. Og forresten: Batteritiden i Fold7 er god. 4400mAh holder hele dagen og vel så det. Jeg lader annenhver dag på ferie og det holder.

Mer KI

Dessuten handler det om kunstig intelligens for Samsung om dagen. På lik linje med de øvrige modellene av året har Z Fold7 både Google Gemini og bøttevis av KI-funksjoner under panseret. Gemini Live kan nå se skjermen din slik at du kan stille spørsmål rundt det ser. Imponerende bra. Gemini kan også kjøre i bakgrunnen slik at du kan ha en samtale med roboten, mens du driver med andre ting (oppskrift på ensomhet).

Skjermen er nærmest 1:1. Men ikke helt. Derfor lønner det seg å snu den når man ser film og bilder.

Samsung skryter også av at OneUI nå er bedre med store skjermer, og at funksjonene som benytter kunstig intelligens, er mer skreddersydd for store flater. Og den aller beste funksjonen “skisse til bilde”, er svært morsom å jobbe med på den store skjermen. Det er mye enklere å tegne skisser på den store skjermen, enn på små knøtteskjermer.

Samsungs galleri-app byr i det hele tatt på mange morsomme måter å behandle bilder på, som gjør den verdt å bruke fremfor Google Bilder.

Noen anbefalinger til Samsung

1. Samsung Galaxy Z Fold7 mangler én funksjon som alle de andre telefonene i S-serien har: Fingeravtrykkleser i skjermen. Selv synes jeg fingeravtrykkleser på siden slik som Z Fold7 har, er like bra. Den er rask og pålitelig og lett og treffe med fingeren. Samtidig er det praktisk å kunne nå den både når skjermen er brettet sammen og brettet ut. Ellers måtte de kanskje integrert en i hver skjerm. Eller kun i frontskjermen.

    2. Frontskjermen dekker fortsatt ikke like mye av telefonens overflate som øvrige S-serie-modeller. Men det er snakk om små forskjeller. Skjermen er omtrent heldekkende, men altså ikke fullt så heldekkende som skjermene i de øvrige modellene. Den innvendige skjermen dekker 90 prosent av overflaten, mens jeg foreløpig ikke har klart å finne tall på hvor stor prosentandel av fronten som er skjerm.

    Den utvendige skjermen har et skjermforhold på 21:9, noe som gjør den til en lengre telefon enn telefoner flest. De øvrige telefonene i S-serien har et skjermforhold på 19,5:9. Z Fold7’s utvendige skjerm er vel lang, selvom den er blitt bredere, og kanskje (om jeg fikk designe Z Fold-serien) kunne hele telefonen vært lavere.

    Rekordmye vipping.

    Det hadde gitt en bredere skjerm på innsiden som hadde egnet seg bedre til bilder og film. (Pixel Fold er hakket lavere.) Jeg antar det er snakk om smak og behag. Lengre skjerm gir muligens bedre forhold for tekst. Når det er sagt, er frontskjermen i Z Fold7 bredere enn forgjengeren og den innvendige skjermen større: 8 tommer, opp fra 7,6.

    3. Telefonen vipper. Men jeg har en idé, Samsung: Hva med å plassere et kamera i hvert hjørne?

    Konklusjon

    Jeg blir mer glad i Samsung Galaxy Z Fold7 for hver dag som går. Likevel, sitter det langt inne å anbefale en telefon til 25 000 kroner +. Men om man ser på det, som det det faktisk er, en telefon og nettbrett i ett, nærmer det seg rettferdiggjørelse. Er det akkurat det du trenger, og om du har bestemt deg for å gjøre noe råflott, så er Z Fold7 bortimot perfekt.

    Bruker du telefonen til film, spill og ikke minst til å lese på, er kanskje brettbar tingen for deg. Og ingen er så og lett nett som denne. Samtidig er både den utvendige og innvendige skjermen fantastisk, og batteritiden god.

    Den er sabla rask, skjermene er lekre, bretten mindre synlig enn tidligere, kameraene like råbra som i Ultra (minus periskop), og så drar OneUI nytte av den store skjermen på lure måter. Nå er det ganske enkelt å bruke tre apper samtidig. Dessuten er frontskjermen lettere å bruke enn tidligere, nå som den er bredere og større.

    Mer skjerm i en megaslank innpakning. Hva er det å ikke like? Jo, prislappen. Men for den som har bestemt seg, er det bare å tute på. Telefonen kommer i blå, svart og sølv. Med 256 GB, 512GB og 1TB lagring. Sistnevnte har 16GB RAM. For øyeblikket koster 256 og 512 GB det samme hos Komplett.no.

    En liten melding fra Samsung helt på tampen:

    «Galaxy Z-serien har oppnådd det høyeste antallet forhåndsbestillinger noensinne for Galaxy Z-enheter i Europa, med målene nådd før forhåndsbestillingsperioden var over. Flagskipmodellen Galaxy Z Fold7 står for over halvparten av forhåndsbestillingene og har hatt en økning på over 50 prosent sammenlignet med tidligere Fold-modeller i Galaxy Z-serien. Serien har hatt en større vekst i forhåndsbestillinger fra år til år enn den allerede populære S25-serien, et tydelig tegn på økende forbrukerinteresse for brettbare smarttelefoner

    Relaterte saker

    Legg igjen en kommentar