Amerikansk tenketank sier de vil hindre spredningen av antisemittisme på Wikipedia. Bidragsytere frykter for anonymiteten.
Partisk nettsted?
Wikipedia, kjent som «den frie encyklopedi», har over 62 millioner artikler på nesten alle verden språk. Nettstedet er kjent for at artiklene skrives av frivillige bidragsytere uten at det nødvendigvis er redaktører involvert.
Wikipedia har samtidig blitt nærmest en slagmark der ulike bidragsytere redigere hverandres artikler i et forsøk på å få frem ulike budskap. Enkelte pågående og historiske begivenheter er preget av så mye redigering at Wikipedia har måtte ta grep.
I 2024 skapte det oppsikt da Wikipedias redaktører ble enige om at den jødiske borgerrettighetsorganisasjonen Anti-Defamation League (ADF) ikke lengre kunne betraktes som en troverdig kilde til sitering i Wikipedias artikler. Nå har den konservative tenketanken The Heritage Foundation lagt frem sine planer for hvordan antisemittiske bidragsytere på Wikipedia skal «identifiseres og tas».
Les også: Lenovo lanserer bærbar med utrullbar skjerm på CES
Frykter for anonymitet
The Heritage Foundation ble for alvor kjent før presidentvalget i 2024. Lekkasjer avslørte tenketankens politiske initiativ, «Project 2025». Initiativet fungerer som en langsiktig plan for hvordan et fremtidig, mer konservativt, USA burde se ut.
I følge «Project 2025» burde presidenten har betydelig mer makt over statsapparatet, abortrettigheter begrenses og kristendommen ha en tydeligere rolle i samfunnet.
Det er nå samme Heritage Foundation som ønsker å rydde opp på Wikipedia, alt i en kamp mot antisemittiske holdninger.
For å identifisere bidragsytere tenketanken ikke liker, planlegges det å bruke ansiktsgjenkjenningsteknologi og hacking slik at databaser med brukernavn og passord kan etableres. Dette tuer det Wikipedia kanskje er mest kjent for; anonymitet.
Sannsynligheten for at Trump-administrasjonen går med på forslagene til The Heritage Foundation må betraktes som sannsynlig.
En av Trumps næreste allierte, Elon Musk, har lenge vært svært kritisk til Wikipedia og oppfordret offentligheten til ikke lengre donere penger til det han kaller «Wokepedia».
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Har ellers skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Subjekt, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.