Telegrams Pavel Durov: – Russere har mer frihet enn europeere

Søndag ble sensur av enkelte russiske medier pålagt sosiale medier i EU. Dermed har russiske borgere større tilgang til nyheter enn EU-borgere, påpeker Telegram-gründer Pavel Durov.

Sensuren er et resultat av EUs nye Digital Service Act (DSA) som har som mål å skape et tryggere internett. Forordningen trådte i kraft 16. november 2022 og søker å redusere risikoen for manipulasjon og ulovlig innhold på nettplattformer. Men kritikere mener at DSA er et innhogg i personvernet og fører til mindre ytringsfrihet.

Les også: Musk opprører MAGA-lojalister

Loven kan brukes til å fjerne eller skjule innhold som myndighetene anser som farlig eller upassende. Samtidig gir DSA mye makt til myndigheter og plattformer som blir pålagt å følge med og kontrollere hva som blir delt på nett.

En av de som reagerer er grunnlegger og sjef for Telegram Pavel Durov. Ifølge Durov har russiske innbyggere nå mer frihet enn europeere.

Fra og med søndag ble det ulovlig å distribuere innhold fra visse russiske statskontrollerte medier i EU under gjeldende sanksjoner.

Trussel mot personvern?

Befinner du deg i EU har du ikke lenger lov til å verken lese, referere til, dele eller publisere materiale fra de statseide russiske mediene som RT og Sputnik. EU har forbudt kringkasting av disse mediene på TV, radio og internett i medlemslandene.

Norge har foreløpig ikke innført reglene som EU. I EU kan selv direkte henvisning til eller distribusjon av innhold produsert av de russiske mediene falle inn under forbudet, avhengig av konteksten.

Forbudet gjelder imidlertid ikke dersom innholdet brukes til journalistiske, akademiske eller forskningsmessige formål – men unntaket gjelder kun så lenge det er gjort på en måte som ikke anses å bidra til spredning av «desinformasjon».

Hvem skulle ha trodd at russiske Telegram-brukere i 2025 skulle ha mer frihet enn europeerne.

Les mer

Pavel Durov

Durov ser DSA som en trussel mot privatliv og personvern, og mener at loven kan føre til mer overvåking og mindre anonymitet på nettet.

Arrestasjonen

Pavel Durov ble arrestert i Frankrike den 24. august 2024 på grunn av «forbrytelser begått av tredjepart». Selskapet skal ikke ha fulgt oppfordringer om å fjerne barneporno og innhold som omhandler salg av narkotika.

Påstandene gikk i det hele tatt på manglende moderering og samarbeid med myndighetene angående kriminell aktivitet på Telegram. Nå vil selskapet gi brukernes IP-adresser og telefonnumre til myndighetene dersom de har gyldige juridiske forespørsler, noe som markerer en stor policyendring for selskapet.

Durov ble offisielt løslatt den 28. august 2024 etter å ha betalt kausjon på 5 millioner euro. Durov ble imidlertid plassert under rettslig tilsyn, med forbud mot å forlate Frankrike, og han må melde seg for politiet to ganger i uken.

Telegram har nesten én milliard brukere.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.