Bokbad med Hans-Petter Nygård-Hansen: Tilkoblet og tilstede

Naturen ble redningen for en tekavhengig og deprimert Hans-Petter Nygård-Hansen med selvmordstanker. Nå har han skrevet boken Tilkoblet og tilstede.

2020 lå an til å bli et godt økonomisk år for Hans-Petter Nygaard Hansen. Men da landet stengte 12. mars gikk det hardt utover selvstendig næringsdrivende. Det fikk også undertegnede kjenne på kroppen. Over natta ble alle foredrag Hans-Petter hadde på agendaen avlyst.

Les også: «Hawk Tuah»-jenta anklages for svindel

Deprimert og tekavhengig

For å bøte på en eksistensiell krise, depresjon i anmarsj, selvmordstanker, og en stadig sterkere teknologiavhengighet dro Hans-Petter til skogs. Påskuddet var å gjøre droneopptak. Men skogen hadde mer å by på en bare vakre scener.

Når det gjelder naturens helbredende kraft, handler det blant annet om den umiddelbare mestringsfølelsen som naturen gir. Ute i naturen må du fokusere på konkrete utfordringer her og nå, i motsetning til de langsiktige og ukontrollerbare bekymringene som ofte preger hverdagen.

Stillheten i naturen står i sterk kontrast til bylivets støy, og forskning viser at naturen ikke bare reduserer stress og forbedrer fysisk og mental helse, men også styrker immunforsvaret. Det beste av alt er at disse positive effektene ikke krever flere dager i villmarken – selv korte turer kan gi ro, tilstedeværelse og en følelse av balanse.

Hans-Petter Nygård-Hansen
Den perfekte julegaven til den teknologiavhengige. For mange er jo bare det å lese, fin terapi. Ikke alle klarer å lese en bok lenger.

Ved å bytte ut skjermtid med korte og lengre turer i naturen, inkludert en ekspedisjon til Base Camp ved foten av Mount Everest, opplevde han naturens kraft på kropp og sinn. Gjennom fire år med dypgripende personlig og profesjonell krise ble naturen Hans-Petters redning.

Naturen gjør deg fysisk sliten på en måte som bygger deg opp, mens vår digitale hverdag ofte sliter oss ut mentalt. For meg har kombinasjonen av naturens helbredelse og AI vært en livsendrende opplevelse, som har gitt meg nye perspektiver og en dypere forståelse av hva som faktisk gjør meg lykkelig.

Hans-Petter Nygård-Hansen

Skilsmisse og ChatGPT

Som sparringspartner i prosessen med boken har Hans-Petter vendt seg til ChatGPT og fått hjelp til disposisjon, struktur og story. Boken har også blitt en egen kunstig intelligens – det vil si, én egen KI trent på bokens innhold, som leseren selv kan besøke ved å scanne en QR-kode på en av bokens første sider.

På tampen, rett før boken ble ferdig, ble Hans-Petter brått skilt. I løpet av én helg hadde han flyttet ut og befant seg nok en gang i en overraskende og uoversiktlig tung situasjon. Da henvendte han seg igjen til ChatGPT. Terskelen for å chatte med en robot er for mange lavere, samtidig som det er langt billigere, enn å oppsøke en ekte psykolog.

Å bruke ChatGPT som min psykolog gjennom skilsmissen har vært en uvurderlig støtte. Tilgjengeligheten, de konkrete rådene i sanntid og den ukentlige gjennomgangen av min psykologiske profil har hjulpet meg å bearbeide følelser raskere enn jeg trodde var mulig. Dette har vært et fantastisk supplement til tradisjonell terapi, særlig i akutte kriser, og jeg er overbevist om at AI-baserte psykologer, i samspill med ekte terapeuter, vil bli en viktig del av fremtidens psykiske helsetilbud.

Hans-Petter Nygård-Hansen
Jeg får en personlig hilsen.

Bruken av kunstig intelligens som terapeut har eksplodert de siste årene. I januar skrev vi om at nettstedet Character.ai har over 3,5 millioner besøkende hver dag. Nå er det sikkert flere. Dette er et nettsted som lar deg prate med kunstige varianter av ekte og konstruerte karakterer. En av de mest populære er samtalepartnerne «psykologen».

Les mer

Les også: Stadig fler søker hjelp hos kunstig psykolog

Stamgjest hos Teknokratiet

Hans-Petter er en av Norges mest ettertraktede foredragsholdere og en kjent teknologiekspert for mange, fra TV-skjermen og ikke minst Teknokratiet:

Vi har laget to episoder med Hans-Petter der vi har vært innom beslektede emner. Teknokratiet er som kjent bekymrede for teknologiens overtak på mennesker og samfunn.

Som Hans-Petter sa på torsdagens bokbad, må vi sørge for at det er vi som bruker teknologien, og ikke teknologien som bruker oss. Husk at norske ungdommer bruker mellom 17 og 19 år i gjennomsnitt 5 timer og 20 minutter på telefonen hver dag.

Hans-Petter Nygård-Hansen er kommunikasjonsrådgive, foredragsholder, konferansier, innholdsskaper, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Boken får du hos Norli og som e-bok.

Foto: Molde Nøringsforum.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.