Kan man stole på Temu? Vi bestilte 6 ting for å finne ut!

Bilstøvsuger, trådløse ørepropper, sko, trådløs ladematte, matchavisp og hårklyper til under 1000 kroner tilsammen. Men kan man stole på Temu?

Jeg tror mange har litt blandede følelser knyttet til Temu. Nettbutikken, som på kort tid har overtatt det norske markedet for nips, småting og dilldall, bærer slagordet: «Shop som en milliardær.»

Varene Temu selger er uslåelig billig. Og frakten er ofte gratis. Men hvordan kan det ha seg at en elektrisk melkeskummer selges for 24 kroner med gratis frakt? Eller at en smartklokke kan bli din for kun 237 kroner, toll og frakt inkludert?

Les også: Sennheiser Profile Wireless: Et tvers igjennom genialt lydopptaks-system

Etisk forsvarlig?

Er kvaliteten elendig? Er produktene laget av prostituerte barnehender? Eller snakker Temu sant når de omtaler seg selv som en suksesshistorie om en bedrift som kutter mellomgrossisten og optimaliserer frakt for å selge deg produkter direkte fra Kina til innkjøpspris?

Kritikerne mener Kina subsidierer sine fabrikker slik at de kan selge produkter til priser som ligger under produksjonskostnadene, slik at de kan presse vestlige aktører ut av markedet.

Men at man kan bestille billige ting fra Kina er ikke noe nytt. Det har man kunnet gjøre på Deal Xtreme og Ali Express lenge. Dessuten kommer det aller meste fra Kina uansett. Forskjellen med Temu er i bunn og grunn at pengene går rett til fabrikkene og ikke til for eksempel en norsk nettbutikk, som uansett har bestilt varene fra Kina til innkjøpspris.

Uansett, jeg har bestilt 6 forskjellige ting på Temu i forskjellige produktkategorier for å se om Temu er så utrolig som det fremstår. Først ut:

PS: Temu skifter ut produktene sine i rasende tempo, så det kan godt hende at enkelte av linkene ikke fungerer. Men som oftest har de tilsvarende produkt inne.)

1. Bilstøvsuger: Står til stryk

Pris: 247 kroner

Håndstøvsugeren kommer med flere forskjellige tupper for ulike sugejobber. Smal tupp for å støvsuge mellom setene og rund smal for andre steder der det er vanskelig å komme til. Støvsugeren forholdsvis kraftig, men bråker tilsvarende høyt.

Den kunne vært fin om den bare ikke hadde gått i stykker.

Dessverre ble sugeeventyret en kort affære. Da dingsen etter kort tid gikk tom for strøm, koblet jeg den i en telefonlader. Støvsugeren har nemlig USB-C-tilkobling for lading, i motsetning til hva man forøvrig kan forvente av Temu-produkter.

Men da jeg skulle starte støvsugeren igjen etter lading, virket den ikke. Den lyser fortsatt når jeg plugger den i laderen, men er ellers helt død. Jeg mistenker at den ikke tålte den kraftige laderen.

Før den gikk i stykker bråket den noe voldsomt.

Så selvom støvsugeren er billig, var dette bortkastede penger. Og når den ikke fungerer kan jeg ikke gi den annet enn strykkarakter.

Til og med USB-C har de tatt seg råd til.

Karakter: Stryk

2. Ørepropper: Latterlig billig, men ikke la deg lure

Pris: 49 kroner

TWS trådløse ørepropper fra Temu er markert som en bestselger. Med gratis frakt, til under femtilappen, (billigere enn en pakke smør som du selv må hente på butikken) får du altså helt trådløse Bluetooth-ørepropper med display på ladeesken som i neon-grønt viser hvor mye batteri som gjenstår.

Glem det.

På hver side av tallet som indikerer etuiets batteriprosent, er en batteriindikator som viser om proppene lader. I det du legger proppene i det fulladede etuiet raser indikatoren nedover. På under ett minutt var prosenten gått fra 100 til 94.

Med Micro-USB istedet for USB-C er også proppene noe utdatert, men for 49 kroner er jeg villig til å se forbi akkurat det.

Proppene veier nesten ingenting. Jeg vet ikke om det er bra eller dårlig.

Etuiet er som forventet av laber kvalitet. Lokket virker lett og lite robust og gummien som dekker ladeinngangen og en USB-A-inngang (som jeg ikke vet hva man skal med) er vrien å få på plass.

Proppene i seg selv sitter overraskende godt i øret og kobler seg greit opp mot mobiltelefonen. Men å få begge proppene til å spille av lyd er ikke helt enkelt. Når begge fungerer samtidig spiller den venstre proppen noe høyere enn den høyre, slik at man får inntrykk av at lyden kommer fra siden.

Utover det er ikke kvaliteten på lyden så forferdelig. Men at lyden heller til siden, gjør proppene ubrukelige i mine ører. Nå som jeg har hatt proppene i et par uker, får jeg heller ikke ladet den høyre proppen i det hele tatt.

En annen irriterende ting er at de kobler seg opp mot telefonen selvom de ligger i esken. Så når jeg snakker i telefonen blir det plutselig helt stille i røret.

Karakter: Stryk.

3. Tøysko

118 kroner

Over til noe positivt. Det ikke-tekniske jeg bestilte fra Temu leverte virkelig. Mathilde er godt fornøyd med tøyskoene sine. De har muligens en litt smal passform som kanskje passer bedre til kinesiske føtter, enn til vikingsåler, men etter å ha brukt de litt sitter de fint.

Disse er kjempefine.

Hun rapporterer at skoene er overraskende behagelige. Lange byvandringer i Lisboa i november, var ikke noe problem. Gode puter i sålene gjør dem gode å gå i. Enn så lenge holder de seg fint, og virker å være av god kvalitet. Luftige er de dessuten, hun rapporterer om tørre og fine, usvette føtter etter bruk.

Ble de skitne var det bare en rask vask med håndsepe som skulle til, så var de gode som ny.e

Konklusjon: Overraskende bra!

4. Hårklyper

Pris: 9 kroner

Hårklypene er det heller ikke noe gærent med. Faktisk var også disse av overraskende god kvalitet. Klypene har godt grep i håret.

Les mer

Alt man kjøper av slikt, er jo uansett produsert i Kina. Det aller meste er jo i det hele tatt det. Og slike enkle ting, kan du like gjerne kjøpe rett fra produsent, istedet for gjennom en forhandler som H&M for eksempel, som tar et grovt mellomlegg. Du får vel ikke noe særlig hårklype på Hennes & Mauritz for under 50-lappen. Ikke at det er så gærent det.

Ikke noe dårligere enn andre hårklyper.

Apropos, er det ikke rart at man får en hårklype for 9 kroner sendt fra Kina med gratis frakt, mens én avokado koster 37 kroner?

5. Trådløs mobillader til bilen

Pris: 199 kroner

Denne trådløse ladematten for bil fungerer ypperlig. Med 15W er den dessuten kraftig nok til å gi betydelig mengder strøm på ikke så lange kjøreturer. Jeg har ikke målt om den faktisk gir strømmen den lover, men at det lader, det er det ingen tvil om.

Ganske stor, ganske klebrig.

Ulempen med denne er at den kommer med USB-C og ikke USB-A. Dermed passer den ikke i min Tesla Model 3 fra 2019. Men jeg har bestilt en liten overgang til 11 kroner fra, ja du kan jo gjette fra hvor.

Merk at den er ganske høy.

Matten kan fint ligge i en vinkel i midtkonsollen uten at telefonen sklir. Gummien holder min Pixel 8 på plass i ganske skrå vinkel.

6. Matcha-visp-sett

Pris: 333 kroner

Etter å ha reist i Japan er jeg blitt en notorisk matcha-drikker. Det vil si, inntil for et par dager siden, nå har jeg kuttet koffein fullstendig. Men inntil for et par dager siden var jeg avhengig av matcha-vispen min fra Temu hver morgen.

Fin kvalitet – massivt og tungt.

Jeg bestilte et litt dyrere sett med visp, vispholder, bolle og rørepinne. Visper kan man kjøpe separat. får man ganske billig og disse går i stykker etter noen måneders bruk. Det er ok. Da får man små biter som minner om negler i teen, og det kan være litt ekkelt, før man skjønner hva det er.

Billig teseremoni for en hver «japofil».

Bollen og vispholderen er derimot av god kvalitet. Fine ting. Kan absolutt anbefales. Igjen er det slik på Temu at de tingene som koster litt, gjerne er av god kvalitet. Mens det ellers er en grunn til at andre ting nærmest gis bort.

Konklusjon

Om det man får er bra eller dårlig, eller om det i det hele tatt fungerer, er litt lotto når man bestiller fra Temu. Om jeg skal generalisere på grunnlag av seks, vil jeg si at dersom det høres for godt ut til å være sant, så er det sannsynligvis det. Er prisen mer realistisk, kan det godt hende du får et fint produkt.

Ørepropper til femti kroner for eksempel: Glem det. Ladematte til 200 kroner? Mer realistisk. Etisk forsvarlig? Vel, alt lages jo i Kina uansett. Ødelegger Temu det norske markedet? Uten tvil. Kanskje Norge bør gjøre som Trump å innføre høye tollsatser på alt fra Kina.

For magefølelsen sier jo at det er noe galt med verden når man kan få hårspenner levert på døren for ni kroner fra Kina. Men om ansvaret bør ligge hos forbrukeren er jeg ikke så sikker på. Hva har vi politikere for?

Men husk når du bestiller fra Temu. Er prisen så lav at det er for godt til å være sant, så er det sannsynligvis det.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.