Politiet, SSB og høyesterett trekker seg fra X. Kan det være Elon Musks kamp for ytringsfrihet og støtte til Donald Trump som er grunnen?
Politiet meldte 23. oktober på egne nettsteder at de ikke lenger vil bruke X. Etter 13 år og 675 000 meldinger er det over for etatens tilstedeværelse på X.
De opplyser at årsaken er at de vil ta eierskap til egne data istedet for å gi dem til en kommersiell tredjepart. De mener det er viktig at politiets informasjon blir tilgjengelig for alle, uten at innbyggerne må opprette en konto eller gi fra seg persondata for å få informasjonen.
Takk for oss. I dag avslutter vi i Oslo PD vår publisering på X. Siden 2011 har vi publisert 90k meldinger, til våre 550k følgere. Følg oss videre på Politiloggen app eller https://t.co/vbhCjFkvqJ
— OPS Politiet Oslo (@oslopolitiops) October 23, 2024
Nå har de lansert appen Politiloggen der man kan velge hvilken kommune man ønsker oppdateringer fra.
Samtidig trekker høyesterett seg fra X. 1. november skrev de at de ikke lenger bruker kanalen, på X. Uten videre forklaring.
Velger Meta
Også Statistisk Sentralbyrå har besluttet å slutte å publisere på X. De legger Datatilsynets bekymring for kanalens ivaretagelse av personvern til grunn. Heretter vil de kun publisere Facebook, Instagram og egne nettsteder.
Ironisk nok har Meta, som SSB ser ut til å sverge til, vært innblandet i en rekke personvernskandaler. Kanskje mest kjent er Cambridge Analytica-skandalen der data fra millioner av brukere ble samlet inn uten samtykke av et kommersielt analyseselskap.
Kan det være grunn til å tro at den sammenfallende boikotten av X, av disse offentlige instansene, kan ha annen motivasjon. Kanskje politisk?
Etter at Elon Musk meldte støtte til Donald Trump, har han uten tvil blitt en enda mer kontroversiell figur. Som eier av X, gjør Musk det uten tvil vrient for norsk offentlighet, som ikke pleier å være på lag med Donald Trump, å bruke hans plattformer.
NRK publiserer forøvrig heller ikke på X.
For ytringsfrihet
Musks oppkjøp av Twitter i 2022 for 44 mrd dollar, må være det største private initiativet for ytringsfrihet noensinne.
Straks handelen var gjort, offentliggjorde Musk Twitters hemmeligstemplede korrespondanse gjennom Twitter Files, og avdekket hvordan myndighetene har jobbet direkte med plattformen for å fjerne brukere og innlegg, som kunne skade det politiske narrativet under covid og i valgkampen 2020.
Nå som han stiller seg ved siden av Trump, er han i krig med de som vil ha statlig støttede faktasjekkere og politiske sensurister til å holde øye med folkets meninger, ytringer og opinion.
X fungerer slik at brukere selv kan gå inn og tillegge kontekst på innlegg. Slik blir falsk informasjon fort avdekket og kontekstualisert. Ideen er at det skal være en fri plattform, for demokratier kan ikke eksistere uten ytringsfrihet. Samfunn der herskerne rår over sannheten blir fort til tyrannier.
Om frykt for rikets røst kan forklare hvorfor de norske etatene flykter fra X er usikkert. Men så lenge ikke overbevisende forklaringer foreligger, kan man ikke annet enn å spekulere. At noen på toppen ikke liker det Musk driver med, kan virke sannsynlig.
Podcast-host, redaktør og forfatter i Teknokratiet. Bachelor i filosofi og master i dokumentarregi. Regissør og fotograf i Newslab, tidligere journalist i ITavisen.