Trumps tollplaner vil øke amerikanske elektronikkpriser betraktelig

Donald Trump har store planer om å øke toll på import fra Kina. Det vil øke prisene på elektronikk solgt i USA betraktelig.

Handelskrig med Kina

Toll på import fra Kina har vært en av Donald Trumps mest omdiskuterte politiske mål helt siden han stilte som presidentkandidat i 2017. Under Trumps presidentperiode hadde tollpolitikken varierende suksess.

I januar 2018 økte Trump tollsatsene på import av solcellepaneler og vaskemaskiner. Dette ble starten på det flere har beskrevet som en handelskrig mellom USA og Kina, en handelskrig som var svært negativ for mange amerikanere, inkludert amerikansk næringsliv.

Les også: Ny rekord ved UCL: Trådløs overføring med 1 terabit per sekund

Prisøkning på opptil 40 prosent

Planer om å øke tollsatsene på varer fra Kina er nå igjen aktuelt fra Trump sin side. Om han blir valgt i november har Trump sagt at toll på import fra utlandet, uansett land, skal økes med 10 til 20 prosent, planer som kan være skadelig for Norge. For kinesiske produkter skal tollsatsene opp med hele 60 prosent.

Dette er toll som betales av importørene, men prisene på produktene stiger i takt, noe som igjen smitter over på forbrukerne gjennom høyere priser. En rapport nylig publisert av organisasjonene Consumer Technology Association og Trade Partnership Worldwide viser nå at prisene på vanlig teknologi vil stige betraktelig.

Bruker man prisen på laptoper som eksempel, viser rapporten en betydelig prisøkning. Rapporten anslår at en ny laptop i USA koster 3700 kroner. Med tollsatsene innført vil prisen stige til 7930 kroner.

Les mer

Prisøkning på 900 milliarder

Men det er ikke bare prisen på laptoper som vil øke. Fjernsynsapparat, dataskjermer og mobiltelefoner vil bli langt dyrere og totalt anslår rapporten en overordnet prisøkning på elektronikk i USA på over 900 milliarder kroner. På sikt kan dette påvirke ikke bare forbrukere i USA men også arbeidsmarkedet og til og med landets bruttonasjonalprodukt.

Donald Trump vil visstnok ha enda høyere tollsatser, noe mange politikere fra hans eget parti ikke ønsker. Det er heller ikke slik at toll på varer fra Kina er unikt for Trump. USAs nåværende president, Joe Biden, har ført en lignende tollpolitikk mot Kina, spesielt landets teknologiproduksjon.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.