Ny rekord ved UCL: Trådløs overføring med 1 terabit per sekund

Forskere ved University College London (UCL) har satt ny rekord. I kontrollerte omgivelser på et laboratorium har de overført data med en hastighet på 938 Gigabits per sekund.

Hastighetene ble oppnådd ved å kombinere radio- og lysteknologi, noe som tillater større båndbredder. UCL-teamet overførte dataene sine over et frekvensområde fra 5 til 150 GHz, som dekker mer enn fem ganger den forrige verdensrekorden for trådløs overføring.

Til sammenligning har 5g fra Telenor en maksimal hastighet på 1 Gigabit per sekund. Rekorden er omtrent 30 prosent raskere enn den tidligere rekorden som ble satt av japanske forskere for bare noen måneder siden.

Med en slik hastighet vil man kunne laste ned en to timer lang film i 4K på et tiendedels sekund. Men man må huske på at hastigheten er oppnådd i et laboratorium og ikke kommer til en mobiltelefon nær deg på en god stund.

Og frekvensene som brukes for å oppnå hastighetene krever at sender og mottager står tett og skulle man bygget ut et slikt nettverk måtte man laget fryktelig mange basestasjoner.

Les mer

Forresten kommer ikke forsøket i nærheten av hastighetene til fiberoptiske kabler der rekorden er på svimlende 22,9 Petabits per sekund, eller 22,9 millioner Gigabits.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.