Doktor bak dødskapselen «Sarco Pod» mener KI bør avgjøre om man skal få lov til å dø

Philip Nitschke, oppfinneren av dødskapselen Sarco Pod mener kunstig intelligens bør avgjøre om pasienter er mentalt skikket til å ta sitt eget liv.

Philip Nitschke har lenge provosert med sin aktivisme for assistert selvmord. I sveitsiske skoger ble oppfinneres nye selvmordskapsel, «Sarco Pod», prøvd for første gang av en 64 år gammel dame, for en måneds tid siden. Kapselen fungerer slik at man legger seg inn, trykker på en knapp, og deretter blir omsluttet av dødelig nitrogengass.

Anslaget er at kvinnen i de sveitsiske skoger var i live i syv minutter etter at hun presset på knappen. Der lå hun med ansiktet opp mot himmelen, klar for den siste reise.

Selvmordskapselen har naturligvis møtt krass kritikk og de fleste steder i verden er det fortsatt forbudt med assistert avlivning. Men i Sveits, Nederland, Belgia, Luxembourg, Tyskland, USA (utvalgte delstater) og i Canada er det lov. Stort sett er assistert selvmord ansett som en medisinsk sak i disse landene, og pasienten må gjennom en faglig vurdering der de må møte noen kriterier for å få innvilget selvmordet.

Opp til kunstig intelligens

Det er denne prosessen Philip Nitschke nå vil til livs med kunstig intelligens. Han mener at det er verdt å se på om ikke KI kan overta jobben med å vurdere om pasientenes ønske om å ta livet sitt skal innfris. De fleste steder tar medisinsk personell avgjørelsen om pasienten er mentalt i stand til å ta valget om å leve eller dø.

Philip Nitschkes Sarco Pod. (Ill: Wikicommons)

Men Nitschke mener at maskiner kan gjøre denne jobben bedre. Ifølge Nitschke kan Sarco-podden stille pasienten tre enkle spørsmål og deretter avgjøre om han eller hun skal få ta sitt eget liv. De tre spørsmålene skal være:

Les mer

«Hvem er du? Hvor er du? Vet du at hvis du trykker på denne knappen, vil du dø?»

Hvis personen i kapselen svarer på spørsmålene på riktig måte vil en blå knapp lyse opp. Å overlate prosessen til kunstig intelligens vil eliminere behovet for medisinsk personell og, ifølge Nitschke, gi individet mer kontroll.

Doktoren sier at teknologien ikke foreløpig er klar, men at hvorvidt man på sikt kan overlate evalueringen til kunstig intelligens, er noe man bør undersøke nærmere.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.