India frustrerer vesten med storstilt tek-eksport til Putin

Indias tek-eksport til Russland skaper hodebry for Ukraina-lojale vesten. India er nå den andre største tek-eksportøren til Russland.

Når vesten sluttet med eksport har Russland henvendt seg til blant annet India, Malaysia and Thailand. Bare i juli eksporterte India mikrobrikker, kretser, maskinverktøy og annen teknologi for 95 millioner dollar. Det eneste landet som bidrar med mer teknologi til Putins krigføring er Kina.

Tallene kommer fra amerikanske og europeiske kilder som ifølge Bloomberg ikke vil nevnes med navn.

Indias utenriksdepartement nektet å kommentere da de fikk spørsmål om utviklingen. Forsøk på å oppfordre India til å begrense eksporten til Russland har fått lite gehør hos myndighetene i landet. Når andre land stopper eksporten oppstår det naturligvis et marked som land som Kina og India, som ikke deler vestens lojalitet over for Ukraina, vet å utnytte.

Amerikanske og EU-embetsmenn har presset India til å slå ned på forsendelser av begrensede varer, og flere indiske selskaper har blitt sanksjonert for å involvere seg med Russland. USA advarte nylig indiske selskaper om risikoen ved å ha forretningsforbindelser med Russlands militærindustrielle sektor.

Les mer
deepsouth

Indias økende rolle som transittpunkt skaper utfordringer for vestlige beslutningstakere som både forsøker å styrke forholdet til statsminister Modis regjering, samtidig som de er bekymret over Indias bånd til Russland.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.