Samsung A55: En budsjett-telefon for deg som trenger ytelse og mye skjerm

Samsung A55 er nyeste budsjettmodell. Dette er en telefon som takler de aller fleste spill, har et nokså bra kamera og stort batteri. Men den er svær!

For å få år siden ville jeg tatt Samsung A55 for å være en absolutt toppmodell. Den store lekre Super AOLED-skjermen oser kvalitet med sine tynne rammer, med 120Hz oppdateringsfrekvens og Corning Gorilla Glass Victus+ beskyttelse. Med 1000 nits er den ikke den mest lyssterke, men lys til budsjettelefon å være.

Dessuten har telefonen stålrammer, er tung og solid. Samsung A55 koster for øyeblikket 5490 kroner på Power.no

Les også: TEST av Xiaomi 14 Ultra: Like mye kamera som telefon

Samsung Galaxy A55 – spesifikasjoner:

  • Skjerm: 6.4″ Super AMOLED, 120Hz, FHD+
  • Prosessor: Exynos 1480
  • Minne: 6/8 GB RAM, 128/256 GB lagring (microSD opptil 1 TB)
  • Kamera:
    • Hoved: 50 MP (OIS)
    • Ultra-vidvinkel: 12 MP
    • Makro: 5 MP
    • Frontkamera: 32 MP
  • Batteri: 5000 mAh, 25W hurtiglading
  • Tilkobling: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC
  • Sikkerhet: Fingeravtrykksleser under skjerm
  • OS: Android 14, One UI 6.0
  • IP-klassifisering: IP67 (vann- og støvbestandig)

For unge spillere på budsjett

Telefonen er forholdsvis stor. Det kan vitne om at den er myntet på unge spillere som sitter begravd i blinkende avhengighetsskapende innhold dagen lang. De trenger en prosessor som takler tunge oppgaver, og det gjør A55. Visstnok skal A54 være den beste telefonen noensinne for det populære spillet Roblox, og neste generasjon burde jo ikke være noe dårligere.

Telefonen har et nokså rammeløst design.

I Europa kommer Samsung A55 med Samsungs egen Exynoss 1480-prosessor som gjør det godt i flere tester. I Geekbench 6.2 Multi-Core plasserer den seg over blant annet Snapdrag 888 5g og Google Tensor G2. Både Roblox og Brawl Stars, populære spill hos den yngre garde, går knirkefritt på denne telefonen.

Telefonen oppleves i det hele tatt svært rask og fin. Og med 120Hz oppdateringsfrekvens blir hele opplevelsen smooooth!

Når du starter et spill på Samsung A55 åpnes Samsung Game Booster hvor man kan velge om telefonen skal prioritere ytelse over batteritid og varmeutvikling, eller for eksempel motsatt.

Ikke et budsjettbatteri

Et batteriet på 5000mAh er heller ikke å forvente i en budsjettelefon. Det er like bra som batteriet i Samsungs flaggskip S24 Ultra, og med en strømeffektiv prosessor holder telefonen fint i to dager før jeg er nødt til å lade. Men bruker jeg den mye, går også batteriet raskere. Den store skjermen trekker naturligvis mye strøm.

Hvis man undereksponerer litt blir bildene litt finere.

Dessverre er 25W lading noe utdatert og det tar én time og tre minutter å lade det store batteriet fra null til 100 prosent. Men dette er helt standard for budsjettelefoner. Det virker i det hele tatt som om det bare Xiaomi som prioriterer raskere lading. Kanskje fordi hurtiglading gir kortere levetid for batterier. I alle fall i teorien.

Apropos stor skjerm. Dette er en stor telefon! Faktisk er den nesten like stor som S24 Ultra. Ikke mye skiller de to. Igjen en faktor som jeg tenker at appellerer til spillere. Godt batteri, stor skjerm, og semikraftig prosessor. Dette er selveste spillbudsjetttelefonen!

Telefonen har et lekkert boksete design.

Men det må nevnes at den store formfaktoren og det at telefonen er forholdsvis glatt, gjør den litt vrien å holde i. Det virker det som at Samsung har forsøkt å bøte på med innfelt høyre side hvor tommelen legger seg av seg selv. Ellers gjør det boksete designet og de harde kantene at telefonen kanskje er lettere å holde enn den kunne vært om kantene var rundere.

Kamera

Telefonens kamera er utstyrt med tre objektiver. Ett ultra vidvinkelobjektiv på 12 MP, et standard vidvinkelobjektiv på 50 MP og et makroobjektiv på 5 MP som jeg ikke helt skjønner poenget med. Man får nemlig bare såvidt skarpere bedre bilder med makroobjektivet enn med med hovedkameraet.

Det hadde heller vært å foretrekke om telefonen kom med et teleobjektiv. Når det er sagt er hovedkameraet i denne telefonen helt kurant. Og raskt. Fargene blir fine, og bildene skarpe. Men utover det er det ikke så veldig inspirerende. Men det er helt fint. De fleste mobilkameraer om dagen er gode.

Tre lekre objektiver.

Dessverre er det akkurat som at kameraet har en tendens til å overeksponere noe. Justerer man ned eksponeringen litt synes jeg resultatet blir bedre.

Les mer

Kamerasensoren på 1/1.56 tomme er stor nok i forhold til optikken at man får en viss naturlig bokeh. Nattkameraet er dessuten ganske bra. Se selv!

Er du vant med kameraet i A54 vil du kjenne igjen dette årets kamera. Faktisk er det akkurat det samme. I alle fall hva angår tekniske spesifikasjoner. Men nattkameraet skal ha fått oppdateringer som gjør det litt bedre: Klikk for å forstørre.

I godt lys er dessuten ultra vidvinkelkameraet i A55 ganske bra. Samsung har en tendens til å oppskarpe bildene en hel del, og derfor virker bildene tatt med denne faktisk klarere enn de jeg får ut av min Google Pixel 8:

tl;dr

Samsung Galaxy A55 er kvikk og lekker, og med den store raske skjermen er den rett og slett en knalltelefon som burde appellere til unge spillere så fremt som voksne folk. Den er rask og har et ganske bra hovedkamera, og ultra vidvinkel, mens makroobjektivet slår meg som litt unødvendig.

Men den er stor! Ser du mye på film, bilder og spill, er det en bra ting. For de som bruker telefonen mer som et verktøy og vil ha noe lett og hendig, kan formfaktoren bli en utslagsgivende faktor.

Synes man dog at det er fint med store telefoner, er dette en knalltelefon i budsjettklassen.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.