California vil beskytte barn mot sosiale medier

Californias guvernør har undertegnet lov som skal sikre barn beskyttelse mot sosiale medier. California blir med det den andre delstaten i USA med et slikt lovverk.

Barn kan blokkeres av foreldre

Fredag undertegnet Californias guvernør Gavin Newsom en lov som gjør det ulovlig å bevisst markedsføre avhengighetsskapende sosiale medier mot barn. Loven, med tittelen Protecting Our Kids from Social Media Addiction Act, gjør California til en andre delstaten i USA med et slikt lovverk.

New York var først ut med en slik lov som går under navnet SAFE For Kids Act. Kjernen i de to lovene er like: foreldre til barn under 18 år får muligheten til å blokkere det som kan oppfattes som skadelig eller avhengighetsskapende innhold.

Poenget med loven er å begrense barnas muligheter til å se innhold som er valgt ut gjennom algoritmer. Loven sier også at foreldre kan blokkere barn fra å motta app-varslinger mellom klokken 24.00-06.00 og fra 08.00-15.00 i ukedager fra september til mai. Dette er månedene da Californias offentlige skoler er åpne.

Innføringen av slike lover krever derimot lange prosesser og loven vil ikke ta effekt i California før tidligst 2027.

Les også: Vi tester Jabra Panacast 20: Bra, men ikke fullt så smart som Jabra skal ha det til

Les mer

Møter mye motstand

Loven som nå er undertegnet i California innføres i en delstat der flere av verdens største teknologiselskap har sine hovedkvarter. Ikke overraskende har teknologibransjen vist mye motstand mot slike lover, enten det er i California eller andre delstater.

Guvernør Gavin Newsom har markert seg som en motstander mot de store teknologiselskapene. I 2022 innførte California en lov som gjorde det ulovlig å samle barns privatinformasjon til markedsføring. Denne loven møtte mye mostand, noe også den nye loven gjør.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.