Vi tester Jabra Panacast 20: Bra, men ikke fullt så smart som Jabra skal ha det til

Jabra Panacast 20 er et 4K webkamera med godt bilde og smarte funksjoner som gjør videosamtalene dine hakket bedre enn kollegaenes. Men Jabra kunne spart seg for merkelappen «kunstig intelligens».

Jabra Panacast 20 er et webkamera av skikkelig kvalitet. Med et par smarte funksjoner og muligheter for å justere bildet manuelt blir videosamtalene dine skikkelig bra.

Jeg tror vel aldri før at jeg har pakket ut et web-kamera og følt at jeg åpnet en eske med noe skikkelig fint. Men å pakke opp Jabra Panacast 20 er litt som å pakke ut en ny flaggskiptelefon. Men kameraet koster, det gjør det jo.

Spesifikasjoner:

  • 3840 x 2160
  • 30 bilder per sekund
  • USB 3.0
  • Tre innebygde mikrofoner
  • 136g
  • Integrert personverndeksel
  • LED-indikator,
  • Pris: 2790 kroner (komplett.no)

Det finnes altså flotte dyre ting i enhver produktkategori og om du er en web-kamerasnobb, eller har et budsjett som må brukes opp på arbeidsplassen, så er kanskje Jabra Panacast 20 webkameraet for deg. For den gjengse Teams-deltager finnes det billigere løsninger.

Les også: Jabra Elite 10 – TEST: Denne gangen handler det om etuiet

Jabra Panacast 20 er ganske stort og tungt.

Jabra Panacast 20 ser ikke umiddelbart ut som et kamera. Det er avlangt og avrundet, og kommer i et nett lite etui, som ser ut som et forminsket hodetelefon-etui.

Dette kameraet skal være enkelt å ta med seg. I etuiet ligger det en temmelig tykk USB-C til USB-A-kabel kveilet rundt kameraet.

Kamerat kan sitte på hvilken som helst skjerm eller stå på stativ.

Kabelen er halvannen meter lang og kunne kanskje vært litt lengre, men den når akkurat fra bak skrivebordet hvor min stasjonære maskin står plassert til opp bak skjermen.

Kvalitet

Kameraet i seg selv er tungt og kvalitetsinntrykket er solid. Det kan både festes på stativ med samme feste som man finner på alminnelige kameraer, eller man kan brette ut festet for å plassere det på en skjerm.

Kameraet har en lite bryter under objektivet som lukker for utsikten.

Når du plugger kameraet til maskinen fungerer det naturligvis med det samme, og du er klar til å gå inn i et møte så fort som bare søren. Men skal du dra nytte av alle de smarte funksjonene må du laste ned Jabra Connect som er selskapets programvaresuite for alle deres produkter.

Kunstig intelligens selvfølgelig

Et av kameraets smarte funksjoner som benytter seg av kunstig intelligens (som produsentene putter på absolutt alt om dagen) er automatisk zoom på ansikter. Og er man flere foran kamera zoomer det ut og får det til å passe. Kameraet gjør opptak i 4K og kan croppe seg inn uten at kvaliteten blir for dårlig.

Automatisk zooming og cropping kan heldigvis skrus av i Jabra Connect dersom man ønsker å bruke hele kameraets brennvidde. I programmet kan du også zoome og flytte bildet manuelt, og lage to forhåndsinnstillinger som du enkelt kan aktivere med et trykk.

USB-kontakten er smart plassert på undersiden slik at den peker rett ned bak skjermen.

Kameraet takler det vanskelige lyset i scenen min godt. Sterkt lys i bakgrunnen gjør som regel ansikter helt mørke på de fleste webkamera. Med «vivid HDR» blir alt litt mer fargerikt og jevnt. De mørke nivåene blir lysere mens de lyse blir mørkere.

Vivid HDR

Du kan også justere lysstyrke, kontrast, fargemetning, skarphet og hvitbalanse i Jabra Connect. Og lysstyrken er faktisk eksponering og ikke bare lysstyrke i programvaren.

Kameraet er godt i mørket og. Og så mørkt som det var her, blir det sjelden i videosamtaler, for skjermen lyser opp ansiktet.

Forskjellen er at du kan heve og senke lysstyrken uten å tape kvalitet, mens du i programmer som Teams og Meet bare justerer et allerede ferdig justert bilde. Så når jeg justerer lysstyrken ned kommer det som er for lyst i bakgrunnen faktisk frem. Disse justeringene fordrer at du har Jabras app oppe mens du bruker kameraet.

Les mer

Trærne i bakgrunnen kommer frem når jeg justerer ned lysstyrken.

Bilde-i-bilde er også en funksjon Jabra skryter av. Derson du er skikkelig opptatt av at dine kollegaer skal se det ordentlig, kan du med bilde-i-bilde, vise både en total og et nærbilde av deg selv.

Les også: Vi tester JBL Live Flex 3: Åpne trådløse ørepropper med skjerm på etuiet

Bilde-i-bilde. (PiP!)

Jabra skriver at kameraet har høy datasikkerhet fordi den innebygde AI-prosessoren driver alle funksjoner og all data på selve enheten. I tillegg kan kameraet naturligvis stenges slik at man er sikker på at ingen spionerer på deg gjennom cyberspace.

tl;dr

Jabra Panacast 20 er et super webkamera som de aller fleste tenkelig behov. Og for de fleste er det sikkert litt for bra og dyrt, men er man opptatt av bildekvalitet og muligheter for å justere bildet manuelt, er Jabra Panacast 20 absolutt å anbefale.

Dog er jeg noe skuffet over at det ikke kan mer. Når Jabra skilter med kunstig intelligens forventer jeg litt mer enn bare at kameraet justerer seg etter ansiktet mitt. For det har jo kameraer kunnet en stund. Men tek-selskapene putter jo merkelappen «kunstig intelligens» på alt om dagen. Det går inflasjon i begrepet. For så smart er ikke Jabra Panacast 20.

Uansett er kameraet av flott kvalitet og leverer bra. Så har man mange videokonferanser og litt budsjett til overs, skal ikke jeg sette meg på bakbena.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.