Hizbollah under personsøker-angrep: Hva om telefonen din også kan fjerndetoneres?

Hizbollah ble tirsdag utsatt for en sofistikert manøver der 3000 personsøkere detonerte samtidig. Hva om batteriet i telefonen din også kan hackes til å eksplodere?

I en artikkel i The New York Times på tirsdag kommer det frem at personsøkere som ble bestilt av Hizbollah fra Taiwan, var tuklet med på Israelsk bestilling.

Personsøkerne ble sendt til Lebanon, men før de kom så langt hadde de ble modifisert, ifølge amerikansk og utenlandsk etterretning. Hizbollah har brukt personsøkere i årevis fordi det er vanskeligere å dekode meldinger som blir sendt mellom enheter. Fortsatt er det mange uklarheter i saken, og lite som er bekreftet.

Personsøkerne skal ha hatt små mengder sprengstoff installert, ikke mer enn mellom 30 og 60 gram, men nok til å antenne batteriet i enhetene og starte en kraftig eksplosjon. Med en liten bryter installert kunne Israel antenne en stor mengde personsøkerne over luften samtidig.

Kl 1530 libanesisk tid kom det en melding fra det som skulle se ut som en av lederne i Hizbollah. Enhetene var programmert til å pipe i noen sekunder før det smalt, slik at ofrene fikk løftet personsøkeren ut av lommen og opp til ansiktet, for maksimal skade.

11 personer ble drept og over 2700 skadet. Konseptet er som hentet ut av en James Bond-thriller. Israel har hverken tatt på seg skylden, eller kommentert hendelsen.

Kan det samme skje med telefoner uten eksplosiver?

Nå spekuleres det på X i om det er mulig å fjerndetonere batterier i smarttelefoner, med et stykke kode. Hvorvidt det er mulig, vet man ikke, men ideen er likevel skremmende.

Det er ingen hemmelighet at både lithium-ion-batterier smarttelefoner og i elbiler en gang i blant går opp i røyk. Samsungs Note 7 ble blant annet tilbakekalt etter at flere telefoner eksploderte. Men om en slik reaksjon kan fremprovoseres er usikkert.

Les mer

Ifølge @Stephen19718352 på X er batterier i smarttelefoner sikret med flere sikkerhetsmekanismer slik at om en feil skulle oppstå er det flere funksjoner som slår til. Om disse kan overskrides med et stykke kode, for å for eksempel raskt overklokke et batteri slik at det fører til en eksplosjon, vet vi ikke.

Uansett er det skremmende at personsøkere og sannsynligvis mobiltelefoner kan modifiseres til å detonere på kommando. Det er en ny type krigføring vi er vitne til.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.