Avslørt: Google, Microsoft og Meta har langt høyere utslipp enn de selv påstår

Det er mye utslipp fra datasentre (III Getty Images).

En fersk undersøkelse viser at klimagassutslippene fra datasentre er langt høyere enn bransjen selv påstår. Teknologiselskap har underrapportert utslippene lenge.

Syv gnager høyere enn antatt

Det er The Guardian som melder om de sjokkerende funnene. Gjennom en analyse avisen har gjennomført er det tydelig at de reelle utslippene til verdens største teknologiselskap antageligvis er 662 prosent høyere enn antatt. Det er syv ganger høyere enn hva bransjen selv hevder.

De største utslippene kommer fra de mest kjente teknologiselskapene som Google, Microsoft, Apple og Meta.

Verst av alle er likevel Amazon som har over dobbelt så høye utslipp som Apple, andreplassen på den tvilsomme listen.

Les også: USA vil bremse netthandel fra Kina

Kunstig intelligens gjør utslippene verre

Inntoget av kunstig intelligens har ført til langt høyere utslipp fra datasentre. I følge en undersøkelse nylig gjennomført av Goldman Sachs vil KI føre til en 160 prosent økning i behov for datasentre innen 2030. Et enkelt søk på ChatGPT krever samtidig over ti ganger så mye elektrisitet som et søk på Google.

Les mer

En lignende undersøkelse gjennomført av Morgan Stanley viste at de globale datasentrene også innen 2030 vil produsere 2,5 milliarder tonn karbondioksid.

Både Google og Microsoft innrømmer at deres satsninger på KI har ført til langt større utslipp. De store teknologiselskapene fortsetter likevel å hevde at de forsøker å få ned sine utslipp, noe blant annet Amazon påstår at de gjør gjennom investeringer i fornybar energi.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.