USA vil bremse netthandel fra Kina

Joe Biden ønsker å bremse import fra kinesiske nettbutikker som Temu og Shien. Biden anklager samtidig kinesiske myndigheter for å utnytte amerikanske skatteregler.

Omsetning tidoblet

Fredag annonserte Biden-administrasjonen nye planer for å begrense import fra kinesiske nettbutikker. I notatet understreker Biden at tiltakene både skal beskytte amerikanske bedrifter og amerikanske forbrukere.

De siste 10 årene har netthandelen fra Kina til USA steget enormt og omsetningen har økt fra 1,4 milliarder til over 10 milliarder NOK. Gamle skatteregler blir fremhevet som hovedårsaken til den voldsomme importveksten. Slik lovverket nå er kan amerikanere handle for opptil 8000 kroner skattefritt.

Biden-administrasjonen mener reglene bevisst utnyttes av selskaper som Temu og Shien. Planen er nå og endre reglene og dermed øke tariffene.

Les også: Australia med nye sensur-tiltak: Tek-plattformer risikerer heftige bøter for «feilinformasjon»

Import skaper problemer

Veksten i netthandel legger press på produsenter med base i USA, som H&H og Zara. Dette er produsenter som sliter i konkurranse med nettbutikker som Temu og Shien.

Den enorme økningen i netthandel har også skapt problemer for det amerikanske tollvesenet. Tollerne sliter med å holde oversikt over hva som importeres inn i USA og mange frykter at dette gjøre smugling av narkotika og ulovlige syntetiske stoffer enklere.

I et miljøperspektiv viser Biden-administrasjonen også til at mye importert fra Kina er skadelig for både miljøet og mennesker. Dette er også et perspektiv som er fremhevet i Norge, der blant annet Temu er populært.

Les mer

Temu svarer

Oppdatert 16.9: Temus PR-byrå i Norden Agera PR som holder til i Sverige har sendt oss en kommentar til denne saken:

Hej,
Sedan Temus lansering i september 2022 har vi sett det som vår uppgift att erbjuda konsumenter ett brett urval av kvalitetsprodukter till överkomliga priser. Vi uppnår detta genom en effektiv affärsmodell som innebär att vi tar bort onödiga mellanhänder, vilket gör att vi kan sänka priserna för våra kunder.

Detta innebär också att Temus snabba tillväxt inte är beroende av «de minimis»-reglerrna. Vi granskar nu de nya förslagen och är oavsett dessa fortsatt engagerade i att erbjuda konsumenter prisvärda produkter.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.