I Australia har nå arbeidstakere retten til å koble av etter arbeidsdagen. Over 20 land verden over har nå lover som gir slike rettigheter.
«Right to disconnect»
Denne uken tok en ny lov effekt i Australia. Arbeidstakere har nå retten til å digitalt koble fra arbeidet etter arbeidsdagens slutt. Loven, som ble godkjent av landets parlament i februar, stadfester at en arbeidstaker har lov til å overse telefoner og meldinger fra arbeidsgivere etter arbeidstid.
En omfattende studie gjennomført i 2023 viste at australske arbeidstakere i snitt arbeidet 281 timer i året etter arbeidstid. Dette er også ulønnet overtidsarbeid, og den samme studien viste at australske arbeidstakere taper nesten 80.000 kroner i snitt på grunn av arbeidet de tar med seg hjem.
Det nye regelverket sier ikke at det er forbudt for arbeidstakere å kontakte deres ansatte, men at dette må skje etter avtaler og at det må være rimelige årsaker til at reglene brytes. Brudd på regelverket kan føre til at en arbeidstaker blir bøtelagt opptil 600.000 kroner.
Les også: Zuckerberg angrer på at Meta bøyde seg for myndighetenes sensurpress under Covid-19
Stadig mer vanlig
Sammenlignet med andre land er Australia er ikke tidlig ute med sitt nytt nye lovverk. Så tidlig som år 2001 fastslo fransk høyesterett at arbeidsgivere ikke kan pålegge ansatte hjemmearbeid med arbeidsverktøy som tas med hjem.
I år 2004 ble det innført et lov i Frankrike som stadfester at arbeidsgivere ikke kan kontakte ansatte etter arbeidstid, og i den såkalte El Khomri-loven fra 2017 garanterte retten til å koble av etter arbeidstid.
Samtidig har flere europeiske land, inkludert Tyskland, Italia, Slovakia og Belgia, inkludert lignende lovverk. Det diskuteres stadig om dette er lovverk som burde bli gjeldende for hele EU.
Da vil også norske arbeidsgivere ha rett til å følge det samme regelverket.
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Er spaltist i Subjekt og har skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.