Telegram og WhatsApp nede i Russland: Frykter at russiske myndigheter står bak

Et stort antall sosiale medier er nede i Russland. Myndighetene skylder på hackere, men flere mistenker at det nettopp er russiske myndigheter som står bak.

Onsdag melder de uavhengige russiske mediene Meduza og Novaja Gazeta at mange russere ikke har tilgang til sosiale medier. Populære kommunikasjonsapper som Telegram, WhatsApp og iMessage er nede, noe også nettstedet Downdetector har dokumentert.

Nettsteder og sosiale medier blokkert

I tillegg til de sosiale mediene har også flere nettsteder vært utilgjengelig. Wikipedia, Skype, plattformen Gosuslugi og Pornhub var også nede.

Mikhail Klimaryov, lederen av Internet Without Borders, skriver på Telegram at nettrafikken i Russland sank med 10-15% på ca en time. Russiske myndigheter hevder landet er utsatt for et tjenestenektangrep, noe Klimaryov hevder er umulig.

Les også: Squid Game kommer som spill: Blir del av Netflix’ nye storsatsning

Flere mistenker at det er russiske myndigheter som har kuttet tilgangen slik at de gradvis kan begrense og blokkere den digitale kommunikasjonen i landet. Dette er en metode russiske myndighetene har benyttet seg av tidligere.

Les mer

I juli fikk tusenvis av russere problemer med YouTube og myndighetene hevdet det var problemer med Google. Google på sin side stilte seg uforstående til dette. Kilder som uttalte seg til Meduza mener at det hele var koordinert fra russiske myndigheter sin side slik at de kunne fjerne anti-russisk materiale fra plattformen.

Samme måned ble også WhatsApp plutselig blokkert i Dagestan. Da skylte myndighetene på anti-terrorismetiltak.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.