Google har brutt konkurranseloven og misbrukt markedsmakt, slår en amerikansk dommer fast. Avgjørelsen kan føre til drastiske tiltak mot teknologigiganten.
En amerikansk dommer konkluderer med at Google bryter konkurranseloven ved å bruke milliarder på å sikre monopol som verdens ledende søkemotor og annonsetjeneste.
Dommen markerer et gjennombrudd i myndighetenes kamp mot store tekselskaper, og kan potensielt føre til en oppsplitting av Googles moderselskap, Alphabet.
Les også: Kvinne arrestert for å ha delt «unøyaktig informasjon» om Southport-drapene
Dommer Amit Mehta sa seg enig med justisdepartementet i at Google kontrollerer rundt 90 prosent av nettsøk og 95 prosent av søk på smarttelefoner, og at selskapet har brukt sin økonomiske makt til å sikre sin posisjon som standardvalg på enheter og nettlesere.
Bare i 2021 betalte Google 276,15 milliarder kroner for å beholde sitt grep om markedet.
Anker
Avgjørelsen åpner for en ny rettssak der man vil vurdere hvordan man kan løse problemet, med mulighet for at saken drar ut til 2026. Google planlegger å anke saken.
De argumenterer for at dommeren anerkjenner Google som den beste søkemotoren, samtidig som rettsinstansen ikke ønsker å la selskapet gjøre søkemotoren lett tilgjengelig for brukerne.
Justisminister Merrick Garland kalte dommen «en historisk seier» for det amerikanske folket, og understreket at ingen selskap står over loven.
Dette er første gang på en generasjon at amerikanske myndigheter har rettet så alvorlige anklager mot et teknologiselskap, og utfallet kan bli viktig for fremtidige saker mot Big Tech.
Podcast-host, redaktør og forfatter i Teknokratiet. Bachelor i filosofi og master i dokumentarregi. Regissør og fotograf i Newslab, tidligere journalist i ITavisen.