Vi tester JBL Live Flex 3: Åpne trådløse ørepropper med skjerm på etuiet

JBL Live Flex 3 er åpne ørepropper med et smartetui som lar deg kontrollere øreproppene uten å ta frem telefonen. Proppene er en av tre nye fra JBL.

Vi ble smigret da øreproppene kom med Teknokratiets logo ferdig installert. Det er ikke lenge siden vi testet øreproppene JBL Tour Pro 2 med det innovative smartetuiet, men denne gangen er det et par åpne helt trådløse ørepropper som ligger på testbenken.

Stryk for å åpne.

JBLs nye serie har etuier med en liten skjerm der man kan sette musikken på pause, justere volum, velge støykansellering, justere EQ, sette på nedtelling og se varsler.

Smartetuiet var en suksess skal vi tro JBL, for nå har de lansert tre nye varianter med skjerm på etuiet: Live Flex 3, Live Beam 3 og Live Buds 3. Etter å ha tatt en preferansetest kom vi frem til at det er Flex 3 vi vil teste.

Les også: Sonos Ace TEST: En klassiker er født

Dette er propper som ligger i øret og som ikke stikker inn i ørekanalen. Såkalte åpne ørepropper. Selv foretrekker jeg slike propper. De stenger ikke omverden ute og er mer behagelige å ha i øret. Og disse er så behagelige i bruk at du fint kan ha dem i øret hele dagen.

Proppene er lekre i blank svart.

Haken er at ikke får like god omsluttende lyd som med propper som stenger av. Det er med andre ord både fordeler og ulemper ved denne typen propper. Men over årenes løp har det blitt min foretrukne formfaktor. JBL Live Flex 3 er tilgjengelig for salg nå og koster 2190 kroner.1

Smartetui

I motsetning til Tour Pro 2 er skjermen plassert på etuiets lokk. Det fungerer bedre enn at skjermen er på siden. Etuiet er forholdsvis stort og tykt, men ikke det verste jeg har vært borte i.

På baksiden er det en liten knapp som skrur på skjermen.

Som vi skrev om Tour Pro 2 er ikke skjermen perfekt. Oppdateringshastigheten er ikke helt topp, men det er heller ikke så farlig på en slik skjerm som først og fremst er der av praktiske årsaker. En fin detalj er at du selv kan velge bakgrunnsbilde.

Ellers er funksjonene de samme som i Tour Pro 2. Den lille skjermen på 1,45 tommer lar deg styre musikken, svare på anrop, justere volum, velge støykansellering, sette på alarm og mer.

EQ er en av mange ting du justerer på etuiet.

Og tidvis er det praktisk. Når det ringer putter jeg en propp i øret og tar telefonen ved å trykke på den lille skjermen. Når jeg vil hoppe til neste sang kan jeg gjøre det på etuiet uten å ta frem telefonen. Jeg kan også sjekke klokken på den lille skjermen og jeg får opplyst hvor mye batteri det er på hver propp og i etuiet. Men jeg spør meg stadig om dette er noe jeg trenger.

Ole Magnus Kinapel, test av JBL Tour Pro 2

Smartetuiet og programvaren er den samme som i Tour Pro 2, i vår test av JBL Pro 2 går vi mer nøye igjennom funksjonaliteten.

Lyd

Det som er annerledes er lyd, komfort og støykansellering. Til å ikke smette inn i selve ørekanalen har Flex 3 god lyd med dyp bass. Elementene på 12 millimeter låter bra i mine ører, men naturligvis ikke like bra som i Tour Pro 2 som stikker inn i ørekanalen.

Åpne propper gir mindre bass og i dette tilfellet også noe skarpere lyd. Faktisk er lyden litt for skarp.

En liten pinne ned et lite LED-lys på. Proppene er veldig behagelige å prate i.

Man får justert lyden med EQ i appen, men diskanten forblir en smule vond. Skarpe vokaler gjør vondt i øret og jeg skrur ned lyden. Når det er sagt støtter proppene høyoppløst lyd og JBL Signatur Sound med Bluetooth 5.3.

Sammenlignet med Samsung Galaxy Buds Live som har vært mine favorittpropper i mange år, er lyden hakket for skarp. Jeg får aldri vondt i ørene med Buds Live, men med disse må jeg skru litt ned. Men det mer bass i Flex 3.

Galaxy Buds Live er min absolutte anbefaling. De har rundere mer behagelig lyd og dessuten ser de annerledes og kule ut. Når det er sagt har JBL Live Flex 3 skarpere og mer romlig lyd. Lyden er mer separert. Med «Spatial Sound» får du enda mer separert lyd.

Proppene ligger godt i mine ører. Men kan sikkert sitte dårlig for de med mikroører.

Etter at jeg har kjørt «personify»-testen blir lyden hakket bedre. Man går igjennom en langdryg hørseltest for at proppene skal justere seg etter ørene dine. Men lyden i disse proppene forblir uansett litt boksete og innestengt.

Støykansellering

Det blir naturligvis ikke like god støykansellering i åpne ørepropper som JBL Live Flex 3. Men støykanselleringen er bedre enn de fleste andre åpne propper jeg har vært borti.

Skal du konsentrere deg om noe, er den akkurat passe effektiv. Og ombord i fly vil jeg tro den gjør det litt lettere å slappe av. Støykanselleringen kan ikke måle seg med den i Tour Pro 2, men til åpne propper å være, er den veldig bra.

Batteritiden i proppene på hele 10 timer er god og med etuiet for du ekstara 40 timer. Har du støykansellering på ryker tre timer batteri. Skal du snakke i telefonen holder proppene i fem timer. Etuiet støtter trådløs lading.

Les mer

Komfort

Proppene sitter godt i øret og blir komfortable i det at de ikke stikker inn i ørekanalen. De ligger fint i øret og man glemmer nesten at de er der, når man har hatt dem i en stund.

Et fint sett med propper. Foretrukne fremfor Tour Pro 2.

Åpne propper er vesentlig bedre å ta telefonen med. Det er ukomfortabelt å få sin egen stemme utestengt når man prater, men det er ikke noe problem med disse.

I begynnelsen kjentes det ut som de skulle ramle ut av øret når som helst, men det var feil. De sitter nemlig nokså godt i øret, også når jeg snur og rister på hodet. Du kan naturligvis ikke justere størrelsen på disse, så har du veldig spesielle ører er det kanskje tryggere å satse på in-ear-propper.

Med åpne propper må du regne med at det kan lekke noe lyd ut. Øreproppene kommer i fargene lilla, blå, sølv og sort, og er IP55-sertifisert som vann- og støvtett.

Hver propp er trykkfølsom slik at du kan starte å stoppe musikken med et enkelt trykk på høyre propp, eller skru av og på støykansellering ved å trykke på venstre. Det er enkelt å treffe knappene og de er passe følsomme. Hver propp har et lite blått LED-lys som indikerer at de er koblet til en telefon.

tl;dr

Dette er et par fine propper for de som foretrekker åpne helt trådløse ørepropper. Slik som meg. De sitter godt i øret, og er behagelig å bruke. Å snakke i telefonen med åpne ørepropper er mye mer behagelig enn propper som går inn i ørekanalen.

Smartetuiet er en blanding av feature og gimmick. Man trenger det kanskje ikke, men det er litt morsomt, og tidvis praktisk.

Dessverre når ikke lydkvaliteten helt opp i mine ører. Den er litt for skarp. Men med litt EQ-justering i appen eller i musikkavspiller blir det bedre. Den er absolutt adekvat, bare ikke helt topp.

Jeg er blitt glad i proppene, og bruker dem daglig. Men med en forholdsvis stiv pris, litt halvveis lyd og et smartetui man egentlig ikke trenger, vil jeg ikke nødvendigvis anbefale dem. Selvom de er et par fine, pene propper med gode spesifikasjoner.

Pros
Cons

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.