Spill-skuespillere i streik mot kunstig intelligens

Nok er nok, sier Hollywoods spill-skuespillere. Torsdag stemte de for å gå ut i streik mot bruk av kunstig intelligens i dataspill til å gjenskape stemmer, uttrykk eller bevegelser til skuespillere, uten deres samtykke.

Når disse selskapene tilbyr en seriøs avtale våre medlemmer kan leve – og jobbe – med, vil vi være her, klare til å forhandle.

Fran Drescher, fagforeningens president.

Fredagens streik setter deler av industrien på pause. Fagforeningen (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (Sag-Aftra) ønsker en ny avtale med store spillstudioer som vil beskytte dem overfor kunstig intelligens. Kommer det ikke reguleringer på banen er det ingenting i veien for at KI på sikt vil kunne erstatte skuespillere fullstendig.

Saf-Aftra har allerede vært i diskusjon med divisjoner fra Activision, Warner Bros og Walt Disney Co i snart to år.

Spillindustrien går 100 milliarder dollar i overskudd årlig, og det er ikke bare takket være utviklere. De som setter farge og karakter på spillene skal også ha en del av æren. Likevel opplyser talspersoner for fagforeningene av spillstudioene nekter å inngå avtaler som aktivt beskytter skuespilleres opphavsrett.

Gjelder 2500 personer

Allerede har man forhandlet i 18 måneder med divisjoner fra Activision, Warner Bros og Walt Disney Co, noe som i følge fagforeningen beviser at spillstudioene ikke er interessert i rasjonelle og rettferdige reguleringer.

18 måneder med forhandlinger har vist oss at våre arbeidsgivere ikke er interessert i rettferdig, rimelig KI-beskyttelse, men heller åpenbar utnyttelse.

Les mer

Leder for forhandlingskomiteen for interaktive medieavtaler, Sarah Elmaleh.

Forrige kontrakt som gikk ut i 2022 ga ikke beskyttelse mot KI-bruk, men en kompensasjonsordning for stemme- og motion capture-skuespillere, etter en elleve måneder lang streik i 2016. Den nye avtalen foreningen forsøker å få på plass omhandler over 2500 voice over-aktører, motion capture-aktører, stundmenn, stuntkoordinatorer, sangere, dansere, dukkespillere og bakgrunnsaktører.

Streik etter streik

Striden føyer seg inn i rekken av forhandlinger som foregår i Hollywood over kunstig intelligens. I januar skrev vi om musikere som gikk til streik. Det skjedde kun måneder etter at skuespillerne hadde vunnet en viktig seier.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.