En vannmengde på 140 billioner ganger alt vannet som finnes på jorden, er funnet som damp rundt et sort hull.
Aldri før har man oppdaget en så stor vannmengde i verdensrommet. Den enorme mengden damp som er funnet av forskere ledet av Matt Bradford ved NASAs jetfremdriftslaboratorium i Pasadena i California, er målt til å være 12 milliarder år gammelt.
Vannet ble funnet av to lag av forskere og befinner seg mer enn 12 milliarder lysår unna. Vannet, eller dampen, for vann kan ikke holde seg i flytende form i trykkløst vakum, strekker seg over en avstand på flere hundre lysår og går i bane rundt en stor kvasar.
I kjernen av en kvasaren er det et supermassivt sort hull som veier 20 milliarder ganger mer enn vår egen sol.
Unik kvasar
Bradford sier at miljøet rundt kvasaren er unikt i måten den produserer den store mengden vann. Man har forventet at det ville finnes vanndamp i det tidlige fjerne universet, men aldri før observert det. Vannet man som oftest observerer i Melkeveien eksisterer i frossen form.
Oppdagelsen ble gjort med et instrument kalt «Z-Spec» med det ti meter store teleskopet på Californias institutt for teknologi på Hawaii. Bradfords forskerteam begynte observasjonene allerede i 2008.
I dette tilfellet bader kvasaren vannmengden i røntgen- og infrarød stråling, noe som holder gassen relativt varm. Eller, egentlig ikke. Dampen holder minus 53 grader og er 300 billioner ganger mindre tett enn jordens atmosfære. Men det er fem ganger varmere og 10 til 100 ganger tettere enn det vannet som vanligvis observeres i rommet.
Vannmengden er stor nok til å mate det sorte hullet til det er omtrent seks ganger så tungt som det er nå. Om det kommer til å skje, er forskerne usikre på. Istedet kan gassen danne en stjerne, eller forsvinne ut i verdensrommet.
Oppdagelsen bekrefter at vann eksisterer rundt omkring i verdensrommet og har gjort det siden tidenes universets barndom.
Vann i verdensrommet
Hvis du tar en kopp vann ut i rommet, vil vannet begynne å koke og deretter fryse samtidig. Dette skyldes at vannet vil miste varme raskt ved fordampning, og deretter vil det gjenværende vannet fryse på grunn av det kalde miljøet.
Podcast-host, redaktør og forfatter i Teknokratiet. Bachelor i filosofi og master i dokumentarregi. Regissør og fotograf i Newslab, tidligere journalist i ITavisen.