Kunstig intelligens bidrar til holocaustbenektelse

FN slår alarm i ny rapport. Kunstig intelligens brukes til å spre benektelse og historiske fordreininger om Holocaust.

Historien om Holocaust omskrives

Torsdag leverte FN organet UNESCO rapporten «AI and the Holocaust: rewriting history? The impact of artificial intelligence on understanding the Holocaust». Rapporten tar for seg hvordan kunstig intelligens brukes til å spre både benektelse og historiske fordreininger om Holocaust.

Holocaust er betegnelsen på nazistenes folkemord på det jødiske folk fra 1938-1945. Seks millioner jøder døde og nazistene tok samtidig livet av titusenvis as Romfolk, homoseksuelle, psykisk utviklingshemmede og religiøse minoriteter som Jehovas vitner.

Holocaust er blant de historiske begivenhetene det finnes mest konspirasjoner rundt. FN er nå svært bekymret over hvordan kunstig intelligens brukes til å spre slike konspirasjoner og hvordan dette bidrar til en ny form for antisemittisme. Denne nye antisemittismen skapes av kunstig intelligens og spres gjennom sosiale medier.

Les også: Saksøker Apple etter at kona oppdaget slettede meldinger med sexarbeider

Chatboter kapres av nazister

Chatboter som sier at Josef Gobbels reddet jøder under krigen og filmopptak av Emma Watson som leser høyt fra Mein Kampf: Dette er eksempler på falsk, KI-genert materiale som vises til i rapporten.

Rapporten forteller om chatboter som er kapret av nazister til å spre propaganda og bildegeneratoren Gogole Gemeni som lager bilder av nazister i alle hudfarger.

Flere kjente KI-programmer har samtidig bidratt til å skape feilinformasjon om Holocaust. Språkmodellen ChatGPT har blant annet oppfunnet et fenomen som kalles «Drukningens Holocaust».

Les mer

Begrepet viser til falske påstander om at nazistene visstnok aktivt skal ha druknet jøder i innsjøer og elver under Holocaust. Dette er påstander som ikke er historisk dokumenterte.

Som Audrey Azoulay, leder av UNESCO, påker, står verdenssamfunnet ovenfor en ny bølge av digital antisemittisme, og bølgen er drevet frem av KI.

Azoulay og UNESCO er heller ikke nådige med sosiale medier som Facebook, TikTok og X som alle bidrar til å spre feilinformasjon og konspirasjoner. Dette er problematikk de sosiale mediene har slitt med lenge.

UNESCO fremhever likevel noen lyspunkter om hvordan KI kan brukes positivt. UNESCOS Karel Fracapane uttaler til AFP at kunstig intelligens kan hjelpe til med utviklingen av nye undervisningsopplegg og katalogiseringen av vitnesbyrdene til de som opplevde Holocaust.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.