Amerikanske KI-selskap har ikke lov til å holde resultater fra sikkerhetstester hemmelig. Det har Biden-administrasjonen avgjort.
Presidentordre om kunstig intelligens
30. mars 2023 undertegnet Joe Biden en presidentordre om kunstig intelligens. I ordret bestemte presidenten at teknologiselskapene må ta både personvern og forbrukerrettigheter alvorlig, og at et uniformt lovverk må utvikles på sikt.
Ved å bruke Defense Production Act instruerte også ordret selskapene til å dele all informasjon om sikkerhetstester. National Institute of Standards and Technology skal på sikt skape nye retningslinjer for sikre at KI-systemer er trygge før de blir tatt i bruk offentlig.
Handelsdepartementet på sin side utvikle systemer som skal merke KI-generert reklame og forsikre at ikke forbrukere blir utnyttet eller lurt.
Les også: Falske nakenbilder av Taylor Swift spres på X
Evaluering etter 90 dager
Det har nå gått 90 dager siden presidentordren om kunstig intelligens ble undertegnet. Det såkalte «rådet for kunstig intelligens» i Det hvite hus møttes, mandag denne uken for å diskutere fremgangen.
Ni føderale byråer i USA har allerede gjennomført omfattende undersøkelser om bruk av KI innenfor deres områder. Byråene har samtidig innvisitert i KI-ekspertise.
Ben Buchanan, spesialrådgiver for KI, sier at Biden-administrasjonen først og fremst er opptatt av at nye systemer og dataprogram skal være trygge. Det hvite hus vedgår at det er mye debatt og usikkerhet på dette spørsmålet.
KI-selskapene er enige om at et felles reglement burde utarbeides. Det er derimot ikke enighet om hvordan et slik reglement burde utformes.
På et punkt har derimot ikke selskapene noe valg: de må begynne å utlevere resultater fra sikkerhetstester som gjennomføres.
På sikt håper også administrasjonen at USA vil konstruere et KI-lovverk likt det som har tatt form i EU.
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Har ellers skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Subjekt, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.