Konfrontasjon mellom en brite og kinesiske turister har blitt en nettsensasjon. Opptak av hendelsen er sett millioner av ganger på YouTube.
«Dette er et fritt land»
I årevis har Brendan Kavanagh, på YouTube kjent som DrKBoogieWoogie, underholdt seere med videoer der han spiller piano. Kanalen hans har over 2,2 millioner abonnenter og Kavanagh er kjent for å spille inn videoene offentlige steder.
Fredag 19. januar var DrKBoogieWoogie på plass ved togstasjonen St. Pancras i London hvor et piano, en gang eid av Elton John, står utstilt. Der begynte han en direktestrømming på YouTube hvor han spilte ulike låter.
Men etter hvert blir han konfrontert av en gruppe kinesiske turstier. Turistene forklarer at de ikke vil bli filmet og at ønsker opptakene slettet. Kavanagh protesterer mot dette og en lang diskusjon følger.
Diskusjonen mellom DrKBoogieWoogie og turistene går etter hvert over i ren krangel. Kavanagh tviholder på at han ikke gjør noe galt mens turistene fortsetter å kreve at opptakene slettes. Kavanagh utbryter på et tidspunkt: «dette er et fritt land» og «dette er ikke kommunist-Kina».
Turistene reagerer sterkt på dette og hevder at Kavanagh har oppført seg upassende mot dem. Kavanagh har i ettertid benektet dette.
Til slutt kommer politibetjenter bort og roer situasjonen. Politiet tar også Kavanaghs parti og sier at han har lov til og filme. Turistene forsvinner og direktestrømmingen fortsetter. Men politiet kommer senere tilbake å ber om at direktestrømmingen avsluttes. De ber også om at opptaket ikke legges ut på nettet eller YouTube.
Les også: Apple Car utsatt til 2028. Blir ikke like heftig som vi hadde håpet
Opptak sett av millioner
Konfrontasjonen mellom de kinesiske turistene og Kavanagh har vært en av de mest omdiskuterte nett-hendelsene så langt i år. Videoene er sett av millioner og diskuteres flittig på YouTube og X. Kavanagh har også dukket opp i flere medier og mottatt mye støtte.
Debatter har også oppstått i hendelses kjølvann om både ytringsfrihet på nettet og politiets forsøk på å stoppe direktestrømmingen og publiseringen på YouTube.
Til og med togstasjonen St Pancras har tatt grep. Det mye omtalte pianoet er blant annet flyttet til en annen del av stasjonen.
Se hele opptaket av konfrontasjonen her:
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Har ellers skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Subjekt, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.