Forbud mot anonyme kontoer på sosiale medier. Det vil Nikki Haley innføre om hun blir valgt til president i USA. Forslaget får mange til å reagere.
«Alle burde verifiseres med nanvn»
Tidligere guvernør og FN-ambassadør Nikki Haley er blant de åtte som ønsker å bli presidentkandidat for det republikanske partiet i 2024.
Primærvalget til det republikanske partiet begynner i januar 2024. Foreløpig er Haley blant de middels populære kandidatene med en oppslutning bak Ron DeSantis, og litt foran Vivek Ramaswamy. Ingen av de tre er derimot i nærheten av populariteten til tidligere president Donald Trump.
Nikki Haley har markert seg som en sterk mostander av nettopp Trump og hans presidentperiode. Hun har ellers lovet å sikre amerikansk utenrikspolitisk dominans, gjennomføre skattereform og satse på nasjonal energiutvikling.
Ovenfor USAs tradisjonelle fiender fremstår Haley også langt med «haukete». Tydelig i sin kritikk av Kina, Russland og Iran, har hun lovet fortsatt militær bistand til Ukraina og Israel. Det er i denne sammenhengen at hennes uttalelser om anonymitet på internett ser ut til å komme.
I et intervju på Fox News nylig hevdet Haley at anonymitet på spesielt sosiale medier utgjør en nasjonal sikkerhetstrussel.
Det er en nasjonal sikkerhetstrussel. Vi blir kvitt russiske boter, iranske boter og kinesiske boter. Og vi vil se mer anstendig oppførsel, når folk ser at navnene deres er ved siden av det de sier.
Nikki Haley
Les også: KI finner molekyl som kan lage oksygen på Mars – ville tatt mennesker 2000 år
Latterliggjøres og kritiseres
Uttalelsene til Haley har vekket mye oppsikt og Haley selv hevder det hun sa ble tatt ut av kontekst. Det har derimot ikke stoppet kritikk og latterliggjøring.
Som flere påpeker er det Haley foreslår rett og slett ulovlig. Alle selskap med sosiale medier har retten til å gi sine brukere anonymitet. Det første grunnlovstillegget til den amerikanske grunnloven gir teknologiselskaper retten til å la brukere være anonyme.
Nikki Haleys uttalelser får også oppmerksomhet fra noen av verdens mest kjente mediepersonligheter.
Elon Musk selv tok til X og erklærte sin misnøye.
Super messed up. She can stop pretending to run for president now.
— Elon Musk (@elonmusk) November 15, 2023
Selv om Nikki Haleys uttalelser har vekket reaksjoner, er det likevel en aktiv trend i USA hvor det legges mer fokus på hva som publiseres i sosiale medier.
Meta er stadig i hardt etter både sivile søksmål og anklager om sensur. I New York la guvernør Kathy Hochul frem planer om å overvåke sosiale medier mer for å takle en voldsom bølge antisemittisme.
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Er spaltist i Subjekt og har skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.