I en ny funksjon kan WhatsApp-brukere genere tegninger ved hjelp av KI. Søker man «Palestine», er noen av resultatene barn med våpen.
AI Stickers forskjellsbehandler
Meta, som eier WhatsApp, annonserte i september nye KI-funksjoner for sine digitale plattformer. Dette inkluder såkalte AI stickers.
AI Stickers er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge og Teknokratiets journalist har ikke testet funksjonen som omtales i denne saken. Følg lenkene til vedlagte saker for å se eksempler på nevnte bilder.
AI stickers fungerer likt det man ser på Midjourney og andre bildegenererings-programmer. Man søker opp et ord eller en setning, og en tegning, eller «klistremerke», blir konstruert.
Som flere nå på påpeker er det stor variasjon i søkeresultatene. Søker man opp «Palestinian», blir tegninger av menn, kvinner og barn generert.
Enkelte av resultatene er klistremerker av bevæpna soldater, til og med barnesoldater.
Da The Guardian undersøke AI stickers (tidlig i november) og søkte «Muslim boy Palestinian», inkluderte resultatene en tegning av en gutt med en AK47 i hendene.
Et søk på ordet «Palestine», skal ha generert en tegning av en hånd som holder en pistol.
Søker man derimot på «Israel», kommer det hovedsakelig tegninger av mennesker, flagg og kjente symboler. Til og med når man søker «Israel Army» genererer ikke AI stickers tegninger av skytevåpen, kun uniformerte soldater hvor et av bildene har to kniver i seg. Søker man opp «Hamas», klarer ikke KI-programmet å generere noe bilde.
Journalistene fra The Guardian som gjennomførte undersøkelsen fremhever at det var variasjon i søkeresultatene de fikk. Tendensene er likevel klare: en tydelig overvekt av våpen kom da søkeordene omhandlet Palestina.
Les også: Scarlett Johansson saksøker KI-utvikler
Sosiale medier under stort press
Facebook og Instagram, gjennom deres moderselskap Meta, har kommet under press siden begynnelsen av den pågående krigen mellom Israel og Hamas. Dette har også Meta har blitt utsatt for tidligere.
Meta er anklaget for å sensurere av pro-palestinske stemmer, noe blant annet skuespiller Thea Sofie Lock Næss hevder seg utsatt for.
Avsløringene om AI stickers har ført til en av Metas talspersoner, Kevin McAlister, har kommet på banen. McAlister sier de klar over situasjonen og at de arbeider med å rydde opp i feilene.
Han påpeker også at de under lanseringen av AI stickers, påpekte at det ville være feil og misvisende tegninger i startfasen.
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Er spaltist i Subjekt og har skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.